Bokor Tibor csütörtöki, évértékelő sajtótájékoztatójának második felében a megkezdett, de tavasszal befejezendő, illetve a 2020-ban kezdődő munkálatokról is hosszasan beszélt.

 

A Molnár Józsiás utca az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) kapott jelentős támogatást, így ez is teljesen megújulhat. Hátravan a vízvezeték csere, így ebben az utcában is minden föld alatti vezeték új lesz. Ez a csere tavasszal esedékes, utána következik a teljes útburkolat és a járdák felújítása, valamint parkolók kialakítása. Az Ady Endre utcára is nagy felújítás vár. Itt a Kert utcától a Kanta utcáig, valamint a Kanta utcában is vízvezeték és kanalizálás csere lesz, emellett esővízcsatornát létesítenek. Ha ez megvan, a Kanta utcában a kockakövet aszfaltréteg váltja fel egészen a hídig. A beruházás kifutási ideje – mindkét esetben – 2020 vége.

 

Az Achim András utcában folytatódik a teljes rehabilitálás (a gáz- és vízvezetéket már cserélték a tavaly). Bokor elmondta: jelenleg ez a legelhanyagoltabb zónája a városnak, de tavasszal itt is rend lesz. A térrendezés kivitelezési terve kész van, beszerzik az építkezési engedélyt, majd közbeszerzésre bocsátják a munkálatot. Egyúttal megújul a Benedek Elek utca is, az egész negyedben zöldövezetet alakítanak ki, rendezik a parkolókat, és bekerítik a szeméttárolót is. A beruházás kifutási ideje szintén 2020 vége.

 

A sajtótájékoztató keretében Bokor kitért a minorita rendház rehabilitálására is, itt hangsúlyozta: a cég, akivel dolgoznak, nagyon megbízható, ezért jó ütemben halad a felújítás, 2020 végéig szeretnék átadni rendeltetésének az épületegyüttest.

 

Nyolc új pályázat 2020-ban

 

Nyolc új, Európai Uniós finanszírozásból megvalósuló pályázatra van szerződése a kézdivásárhelyi önkormányzatnak, a sebészeti osztály esetében már meghirdetés alatt van a kivitelezés, ha a szerződést az építővel aláírják, kezdődhet is a munkálat.

 

A további beruházásokra minden terv megvan, jelenleg ezek ellenőrzésen vannak Gyulafehérváron és Bukarestben, ha zöld utat kaptak onnan, meghirdetik a kivitelezési munkálatot. Ide tartozik a járóbeteg rendelő pályázata, amely bővítést, teljes modernizálást, a meglévő kert lebontását, a tér megnyitását, zöldövezetek kialakítását és parkolók létrehozását tartalmazza. Ugyancsak ide tartozik egy új óvoda építése a Bod Péter Tanítóképző udvarán, valamint két óvoda – a Csipkerózsika Napköziotthon és a bölcsőde – felújítása, ahogyan két iskola – a Turóczi Mózes Általános Iskola és a nyujtódi Jakabos Ödön  iskola – felújítása, valamint a Bălcescu utcában található kazánház inkubátorházzá való alakítása.


2020. január 17.