Nagy megkönnyebbülést jelenthet a felsőháromszéki cukorbetegek számára, hogy a kézdivásárhelyi kórházban diabetológiai szakrendelő nyílik jövő hétfőtől. Az érintett páciensek eddig Sepsiszentgyörgyre kellett utazzanak szakvizsgálat céljából.

 

Egyre több fiatal orvos érkezik Kézdivásárhelyre, szélesül a város kórházának szolgáltatási palettája. Most egy diabetológus érkezett Kézdivásárhelyre, aki február 24-én már fogadja is a betegeket – számolt be az újdonságról dr. Kelemen András, a kórház korábbi menedzsere.

 

A nőgyógyász főorvos elmondta, dr. Szőllősi Tünde diabetológus személyében egy frissen végzett, nagyon ügyes szakemberrel gazdagodott a kórház. A szakorvos kabinetje a főépületben, az ideggyógyászati rendelő mellett található, hétfőn már meg is nyílik, az új szakorvos 8 és 13 óra között fogadja a pácienseket.

 

– Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer annyi szakorvosunk lesz, hogy nem tudunk helyiséget biztosítani számukra. Ezért is fontos az a projekt, ami a járóbeteg-rendelők kibővítését látja elő. Remélem, hogy minél hamarabb neki tudnak fogni az építkezésnek, hogy minden szakorvosunknak megfelelő rendelője legyen – mondta dr. Kelemen András.

 

A főorvos felelevenítette, hogy dr. Pályi-Kis Izabella személyében endokrinológus is van Kézdivásárhelyen, a szakorvos a Gyárak utcájában található üzemi rendelőben fogadja a betegeket mindaddig, míg elkészül a fent említett poliklinika. „Már jó néhány hónapja működik ez a rendelő is, de muszáj hangsúlyoznom a létezését, mert úgy tűnik, hogy sokan még mindig nem tudják, hogy Kézdivásárhelyen is van ilyen szakember” – magyarázta dr. Kelemen.

 

A kézdivásárhelyi kórházban is megszigorították a beteglátogatást megelőzés céljából, akárcsak a többi romániai egészségügyi intézményben, mert Európában is megjelent a koronavírus, de pánikra nincs ok – hangsúlyozta Kelemen András – az intézkedésnek csak preventív okai vannak.

 

A kórház idén újabb minősítésen esik át, ezt a folyamatot ötévente megismétlik – számolt be a másik újdonságról a volt kórházmenedzser. Ilyenkor felmérik a kórház állapotát, műszerezettségi ellátását, annak alapján derül ki, hogy az intézmény megfelel-e az európai uniós előírásoknak.

 

Ami a felszereléseket illeti, a szakorvos a kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén számolt be arról, hogy két új röntgengépet akarnak vásárolni, a nagyértékű berendezéseket részben pályázati úton, illetve önkormányzati és vállalkozói támogatással szerezik be.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2020. február 19.