Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc magyarságunk meghatározó eseménye, a magyar hősök születésének napja. Róluk emlékezünk március 15-én szerte a világon, így Kézdivásárhelyen is, abban a városban, ahol Gábor Áron szolgált. Az idei ünnepség mottója „Hazám az otthonom!”, az egyhetes programsorozat pedig szónok- és szavalóverseny, ünnepi tárlat és ünnepi előadás is helyet kap. A központi ünnepség idei díszszónoka Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz.

 

A magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett eseménysorozat első napjaiban, immár hagyományosan, az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnyitja ünnepi, március 15-i tárlatát. Az eseményre 2020. március 8-án, délben kerül sor Józsa Irén és Nagy Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus (irányítója Fórika Balázs karnagy) közreműködésével. A tárlatot megnyitja Borcsa Imola író, házigazdája dr. Dimény Attila múzeumvezető.

 

A továbbiakban a Zúg Március szónokverseny (március 9.) és az általános iskolások számára kiírt szavalóverseny (március 10.) kap helyet. Március 13-án, 14-én és 15-én a Nyerges-tetőn, valamint Kézdivásárhely közterein emlékeznek a városi oktatási intézmények, valamint a városba érkező küldöttségek tagjai, a Nyerges-tetőn ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai, valamint az Apor Péter Szakközépiskola diákjai.

 

Március 15-én, 10 órakor ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, műsorral készülnek a Református Kollégium diákjai. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd lovashuszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik. Az ünnepi műsor a déli harangszó után veszi kezdetét itt közreműködik közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Molnár Józsiás-iskola gyerekkórusa, Pascu Tamara, kézdivásárhelyi színművészetis hallgató, valamint a szónok- és szavalóverseny győztese. Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, ünnepi beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja.

 

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 19 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt, koreográfusa Tőkés Zsolt. A központi ünnepség, az esti ünnepi előadás, valamint az eseménysorozat részletes programját a későbbiekben közöljük.


2020. február 19.