Kézdivásárhely vezetősége megelégelte, hogy közel két évtizede zajlik a hercehurca a Fortyogófürdő kapcsán. Úgy döntöttek, jogi eljárást indítanak az elővásárlási jogot birtokló cég ellen rosszhiszemű vásárlási szándék miatt.

 

A képviselői testület tagjait Hegedűs Ferenc, az eladási bizottság elnöke hiányában Bokor Tibor polgármester tájékoztatta az új fejleményekről, összefoglalva a Fortyogóval kapcsolatos történéssorozatot.

 

Mint felelevenítette, az önkormányzat és a Fortyogó Kft. között 1994-ben kötöttek egy tíz évre szóló szerződést, a megállapodás 2003. december 25-én lejárt, és mivel ennek immár 17. éve, semmiféle módon nem lehet meghosszabbítani a kontraktust.

 

–2004-ben az akkori városvezetés kilakoltatta a kft-t, akkor elkezdődött az első per, és 2005-ben született egy döntés, amely révén – hangsúlyozni akarom –köteleznek bennünket, hogy a komplexumot a Fortyogó Kft.-nek adjuk el. 2005-ben, 2007-ben, majd 2016-ban is döntött az eladás végett létrehozott bizottság, de a minimális eladási árat soha nem fogadta el a cég, mindig megtámadta, azért jutottunk el oda, ahol vagyunk most – részletezte a polgármester.

 

A folytatásról több alkalommal írtunk: a bíróság felértékelője egy 245 ezer eurós eladási árat állapított meg a cég javára, míg a tanács által felkért felértékelő 518 ezer euróban szabta meg a négyhektáros terület és a rajta levő épületek értékét.

 

– Mi egy rendkívüli jogorvoslat kérelmet nyújtottunk be, ugyanis egy 2006-os végzés szerint a bírónak nem áll a hatáskörében kiindulási árat megállapítani, ez a bizottság hatásköre, és én ezt tartom normálisnak: ha valakinek van egy tulajdona, akkor az dönt, hogy mennyiért adja el, és nem a vásárló – hangsúlyozta Bokor, aki arról is tájékoztatta a tanácsot, hogy az ár miatt tovább is perel a cég.

 

– Én is, és a tanácsosok is azt szeretnék, hogy ennek a 17 éves folyamatnak érjünk a végére, de meggyőződésem, hogy a kft. rosszhiszemű, és visszaél a törvény által nyújtott jogokkal, emiatt most mi indítunk pert ellene – mondotta a polgármester, aki azt is közölte, hogy a tanács beleegyezésével Kovács-Eckstein Péter volt szenátort és jogászt fogadják fel védőügyvédjüknek.

 

Az elöljáró egyebeket is megosztott a testülettel, konkrétan azt a levelezést, amit egyrészt már a Facebookról is ismerhettek az emberek miután Constatin Pătru megosztotta, másrészt azt, amit a másik tulajdonos, Kovács Simon Attila írt az önkormányzatnak, és amiben azt kéri, hogy üzlettársa beadványát hagyják figyelmen kívül.

 

– Olyant is olvashattunk, hogy strand indul Kézdivásárhelyen. Lehet, hogy igen, de ahhoz kell legyen tulajdonos, terület, építkezési engedély. Szerződést mi nem tudunk hosszabbítani, egyszerűen félre vannak vezetve az emberek. Április negyedikén kaptunk egy levelet, amiben azt írja Kovács Attila, hogy azt a levelet, amit másodikán kaptam, ne vegyem figyelembe, mert Constatin Pătrunak nincs semmilyen minősége ebben a cégben – mondta a polgármester, aki szerint Kovács Attila a cég statútumát és egy megállapodást is mellékelt, amiben azt írja, hogy mindaddig, míg a komplexum meg nem vásárolódik, addig üzlettársának nincs semmilyen joga.

 

A tanácsosok rábólintottak arra, hogy a kft. ellen Kovács-Eckstein Péter képviselje a város érdekeit.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2019. április 16.