Derzsi Gyula kézdivásárhelyi alpolgármesternek a kezdeményezésére kilép a névtelenségből a céhes város sportcsarnoka: a létesítmény Kicsid Gábor kézilabdázó nevét veszi fel.

 

A kezdeményező szerint az 1970-es évekből sokan emlékeznek a két világbajnoki címet (1970-ben és 1974-ben), valamint a két olimpiai érmet (1972-ben bronz, 1976-ban ezüst) bezsebelő csapatra, és ismerősen cseng Voina, Gruia, Gatu, Birtalan, Otelea, Penu, Samungi és Gunesch neve is.

 

Kevesebbet beszélnek azonban az 1948. április 2-án Imecsfalván született Kicsid Gáborról, aki részt vett az 1972-es müncheni és az 1976-os montreali olimpiai játékokon is, az előzőn mind a hat mérkőzésen szerepelve 12 gólt dobott, a négy évvel későbbin pedig négy alkalommal állott pályára, és ugyanennyi pontot szerzett.

 

Kicsid a brassói iskolában kedvelte meg a kézilabdát, később a bukaresti Ştiinţa és Steaua keretét erősítette. Nélküle és Birtalan István nélkül szegényesebb lett volna a kézilabda világa, Kézdivásárhely pedig a sportcsarnok elnevezésével adózik a jelenleg Brassóban élő, 205-szörös válogatott, a világ egyik legsokoldalúbb kézilabdásának tartott sportoló előtt.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2019. április 16.