Kézdivásárhely önkormányzata áprilisi soros ülésén elfogadta az idei költségvetést, melyen a tizenkilenc megválasztott városatya közül tizennégy volt jelen. A büdzsét az RMDSZ-frakció tíz jelen levő tagja és a Magyar Polgári Párt egyetlen önkormányzati képviselője szavazta meg, az Erdélyi Magyar Néppárt három jelen levő képviselője pedig tartózkodott.

 

A költségvetés-tervezetet ismertető Bokor Tibor polgármester elmondta: a város idénre betervezett jövedelme 42,1 millió lej, ami a következő bevételi forrásokból tevődik össze: személyi jövedelemadóból származik 13 856 000 lej, négymillió lejt kaptak a megyei tanácstól, 5 383 000 lej a helyi terület- és épületadóból származik, 5,3 millió lej az áfából visszaosztott összeg, 2 026 000 lej a járművek utáni adó, közel ötmillió lej pedig a helyi fejlesztési országos programból és európai uniós pályázatokból származik. Az utóbbi összeg a helyi költségvetés több mint tizenkét százaléka, és ez jövőre sokkal jelentősebb lesz, mivel a pályázatok kivitelezése idén indul el. A város idénre tervezett kiadása 45,5 millió lej. A polgármesteri hivatal működtetésére 6,2 millió lejt fordítanak, a lakosság-nyilvántartóra 830 ezret, a kölcsönök utáni banki kamat törlesztésére 240 ezret, a közbiztonságra 900 ezret, a tanügyre 4,5 milliót, az egészségügyre 2 025 000 lejt, kultúrára, sportra és zöldövezetek karbantartására 9,4 milliót, szociális kiadásokra 4,2 milliót, fejlesztésekre 4,79 milliót, környezetvédelemre, a víz- és csatornahálózat bővítésére, illetve felújítására 3,4 milliót, erdő- és legelőgazdálkodásra 647 ezret, utak javítására 8,2 millió lejt.

 

Az elöljáró a beruházásokra szánt 11,4 millió lej – a költségvetés több mint huszonöt százalékának – elosztásáról is szólt, a legfontosabbakat sorolva fel. A tavaly elkezdett munkálatok folytatására, illetve befejezésére 9,2 millió lejt, újakra pedig 1,2 millió lejt különítettek el. Az új óvoda felépítésére idén 75 ezer lejt, a járóbeteg-rendelő felújítási dokumentációjának kiegészítésére 60 ezer lejt, a virágház befejezésére százezer lejt, a Sinkovits Stadion lelátójának lefödésére 350 ezer lejt, az uszoda építési dokumentációjának kiegészítésére 110 ezer lejt, a zöldségpiac felújítására közel 300 ezer lejt, a városhoz tartozó településeken a gáz bevezetéséhez szükséges tanulmány elkészítésére 160 ezer lejt szánnak. Az Ady negyedi egykori hőcserélő központ inkubátorházzá alakítására 40 ezer lejt, a víz- és csatornahálózat bővítésére 1,5 millió lejt, a Vasút és Molnár Józsiás utca felújítására 1,5 millió lejt, a Vágóhíd és Május 1. utca korszerűsítésére egymillió lejt, a Bem utca felújítására 2,1 millió lejt, a nyujtódi víz- és csatornahálózatra 1,1 millió lejt, a Csipkerózsika Napközi Otthonra 65 ezer lejt, a Turóczi Mózes-iskolára 70 ezer lejt, a nyujtódi Jakabos Ödön-iskolára 80 ezer lejt, a Benedek Elek utcában található bölcsődére 95 ezer lejt, a városi kórház sebészeti osztályának felújítására 653 ezer lejt különítettek el.

Forrás: Háromszék, Iochom István


2019. április 12.