Különleges, egyben exkluzív koncertműsorral érkezik az egyre népszerűbb ifjú orgonaművész, Rákász Gergely. Soha nem látott, speciális látványvilág, koncertélmény közvetlenül az orgonista mellett ülve, zene és történetek.

 

A látványkoncertek világának legmodernebb, multimédiás, 2.5-ös verziójávalmutatkozik be az orgonaművész. Az orgona kétkezes, kétlábas hangszer, megszólaltatása kifinomult feladat. AWalzer&Love lesz az első orgonakoncert, melynek során kamerák segítségével, kivetítőn láthatjuk az orgonista munkáját testközelből. Egy fej-, egy láb- és egy kézkamera mellett a darabokhoz készült tánc- és képzőművészeti betétek jelennek meg klipszerűen végig az előadás alatt.Rákász Gergely keze alatt az orgona – az amerikai előadói gyakorlatot követve – nagyzenekarrá változik. 

 

Műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló. Műsora további különlegességét jelentik a darabok között elhangzó – szinte a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok, melyek tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így a hallgatók nemcsak a muzsikát élvezhetik, de az adott korszakokból is pillanatképet kapnak.

 

Megtudhatjuk, hogy „adja el” Csajkovszkij az orosz nemzeti motívumokat európainak csomagolva, hogy kerül a nép tánca a keringő Strausson keresztül a báltermekbe, illetve milyen mulatságos jogi viták és emberi gyarlóságok állnak Ravel Bolerója mögött. Debussyvel elmélázhatunk a morális következményeken, ha az ember beleszeret a legjobb barátja feleségébe, és átélhetjük ezt az ekkor született Holdfénnyel. Wagner a tragikus, Gershwin pedig a talán soha meg nem élt igaz szerelmet írja meg a Tannhäuserben és a Kék Rapszódiában, amelyeket talán még élőbbnek, még közelibbnek érzünk majd Rákász kommentárjai után.
A bátran kísérletező zenész látványkoncertjét egy vele már korábban is együttműködő alkotótárs, Pap Norbert különleges produkciója teszi még izgalmasabbá. A vizuális művész, aki egy korábbi Rákász Gergely-koncertprogramban folyton változó, már-már életre kelő rajzaival hívta fel magára a figyelmet,most még többet ígér. A Walzer& Love koncert zenei élményét egy síkból térélményt varázsló technológiával teszi filmszerűvé.

 

Időpont: 2014. május 29-én, csütörtökön 19 órától
Helyszín: a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítóterme

 

Belépő ára elővételben 10 lej, helyszínen 15 lej. Jegyek elővételben kaphatók a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában.

 

A műsor: 

 

J. Strauss – Kék Duna keringő 
Csajkovszkij – A Csokoládétündér tánca 
Ravel – Bolero 
Wagner – Tannhäuser nyitány – részlet 
Debussy – Clair de Lune 
Gershwin – Kék rapszódia 

 

https://www.rakaszgergely.hu/
https://www.facebook.com/rakaszgergely


2014. június 5.