2014. február 5-7 között, a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház próbatermében a Macskakő színjátszó csoport idősebb tagjai Workshop-on vettek részt, Pálffy Tibor színművész vezetésével.

 

Daczó Zádor (Macskakő színjátszó csoport tagja) beszámolója:

„Nagy élmény volt együtt dolgozni, egy ilyen elismert művésszel, mint Pálffy Tibor, mindenkinek sokat jelentett, hogy a próbafolyamatok, a közösen eltöltött idő alatt eléggé közvetlen viszony alakult ki köztünk. A jó hangulatban gazdag és szórakoztató training komolyságot és sok figyelmet igényelt mindenki részéről. Pálffy mindannyiunk számára azt a feladatot tűzte ki, hogy rövid történetet írjunk a Találkozás téma keretén belül, amely lehet személyes, avagy fikció is. A változatos program a sport szintű bemelegítőkön át a szövegek gesztusokba való átviteléig sok izgalmas részből épült fel, amelynek végeredménye a történetekből összerakott kis performance lett. A rövid előadás olyan gyakorlatok, kis részek sorrendjéből állt össze, amelyek külön-külön személyekre és történetekre lebontva mutatott meg egy bizonyos karaktert. A próbafolyamatok sok hasznos dologra felhívták a figyelmünket, amit igyekeztünk elsajátítani és kivitelezni, megkeresni magunkban ezeket, ezeknek a részeit és összerakni a helyzetnek megfelelően. A háromnapos kemény munkafolyamat végül egy esti bemutatóval lett megkoronázva, amely nagy élvezetet nyújtott mind számunkra, mind a nézők számára. Nagy köszönet Hobónak, hogy ebben az élményben lehetett részünk, a Macskakő színjátszó csoport vezetőjének, Kolcsár Józsefnek, hogy biztosította számunkra ezt a lehetőséget és végül Lung László Zsoltnak, a Vigadó Művelődési Ház részéről való támogatást!”

 

Január 21-re, a Vigadó Művelődési Ház felvételt hirdetett 5-8. osztályos diákok számára, a Macskakő színjátszó csoportba. A meghallhatásra összesen 35 lelkes diák jelentkezett, Kézdivásárhelyről és a környékbeli falvakból is. Ezen csoporttal is már elindult a munkafolyamat, heti rendszerességgel zajlanak a próbák, egy új csapat van összeszokóban.

 

Szabó Hedda (7. osztályos) beszámolója:

„A meghallgatáson nagyon izgultam. Eddig csak színvonalas előadásokat láttam a Macskakő színjátszóitól, nem tudtam, hogy elég jónak tartanak-e a bejutáshoz. Egyenként szólítottak minket a terembe egy rövid beszélgetésre. Amikor engem hívtak a szívem a torkomban dobogott. Egy rövid beszélgetés, néhány dallam-ritmusgyakorlat, ének és mindenkinek sikerült.

 

Az első foglalkozáson mind kicsit feszültek voltunk, de ez a kezdeti feszültség hamar feloldódott, most már úgy játszunk, mintha mindig is ezt csináltuk volna. Itt levetkőzzük gátlásainkat, olyan oldalát ismerjük meg egymásnak, amire nem is gondoltunk volna, a félénk lányból az lehet, aki csak lenni szeretne.

 

Nem tudom, hogy mi fog kisülni ebből, leszünk-e olyan jók, mint az elődeink, de igyekszünk.”

 

Cserei Réka (8. osztályos) gondolata:

„Mikor először voltam színházban, elvarázsolt a színpadi világ. Egy idő után azon vettem észre magam, hogy iskolába menet, még ha késem is szánok időt benézni a Vigadó ablaka mögé, hogy milyen kulturális esemény következik. Mikor a Macskakő színjátszó csoport felvételi hirdetését láttam vegyes érzések jártak át. Egyszerre féltem és örültem. Mostanra már tudom, hogy nincs okom a félelemre. Várom, hogy felszabadulhassak, hogy egy emberként üvölthessek a társaimmal, hogy minden álarcot levetve önmagam legyek.”

 


2014. április 7.