Méltóságteljes ünnepen emlékeztek a negyvennyolcas hősökre. Kedden délben több ezer kézdivásárhelyi és felső-háromszéki gyűlt össze Kézdivásárhely főterén a március 15-i ünnepségre. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának tiszteletére díszbe öltözött a főtér, a villanyoszlopokon a nemzeti színű és székely zászlók mellett a céhes város címeres lobogóit lengette a szél.

 

Az esemény leglátványosabb része idén is a lovas huszárok, hagyományőrző csapatok és a környező falvak lakóinak lovas-szekeres menete volt. A tapsoló tömeg előtt sorra vonult el a XV. Határőrség és Hagyományőrző Csapat, a szegedi 3-as honvédzászlóalj, a Tuzson János hagyományőrző társaság bélafalvi szakasza, a tápióbicskei tüzérek és betyárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred gelencei szakasza.

 

A kézdivásárhelyi Tanulók Klubja Fúvószenekarának vezetésével a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki csapata lovagolt, a tiszteletkör után a hagyományőrzők zászlóira Bokor Tibor polgármester tűzte fel a háromszínű emlékszalagot. A kézdiszéki falvak lovas-szekeres bevonulását a torjai hagyományőrző huszárcsapat menete zárta, ugyanakkor idén is nagy sikere volt a felsőháromszéki lovasok kezdeményezésére verbuválódott, nagyméretű székely zászlókkal és magyar trikolórokkal felsorakozott, a lovaikat délcegen megülő lovasoknak.

 

A helyi civil szervezeteket a Kézdiváshelyi Nők Egyesülete és a Történelmi Vitézi Rend képviselte, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezetének tagjai nagy méretű székely zászlót vittek. A magyarországi testvérvárosok közül Szentendre, Hatvan, Paks, Terézváros, Mezőhegyes, Gyöngyös és Mezőkövesd küldöttsége ünnepelt együtt a céhes város lakóival.

 

Forrás: Profi Rádió, Kertész Tibor



2016. március 17.