A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjében felújítási munkálatok folynak. Ha elkészül az alagsor, rendezvényterem áll majd a közönség rendelkezésére, illetve a raktár egy részét is ide költöztetnék. Olvasói szokásokról és az intézménnyel kapcsolatos tervekről beszélgettünk Vántsa Judit könyvtárigazgatóval.

 

Folyamatban van a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjének felújítása. Már évekkel ezelőtt nekiláttak a munkálatoknak, aztán idén ismét napirendre került a pincetatarozás. „A könyvtár raktárhelyiségei csordulásig tele vannak a 70 ezer példányos állománnyal, rendezvények szervezésére pedig egyáltalán nincsen hely” – tájékoztat Vántsa Judit könyvtárigazgató. Az egyik olvasóteremben meseklubot szerveznek, de ott is csak 10 gyereket tudnak fogadni.

 

Nemrég szereltek központi fűtést a könyvtár épületébe, Hegedűs Ferenc vállalkozó és az önkormányzat támogatásával. Azelőtt fával, csempekályhákban tüzeltek, a raktárak teljesen fűtetlenek voltak, hétvége után lassan és nehezen lehetett kifűteni az olvasótermeket. Nemrég nyílászárókat is cseréltek az épületen. Következő lépésként az épület külső tatarozását és a tető kijavítását tervezik.

 

A Nemzeti és Kulturális Alap Márai-programjának keretében folyamatosan vásárolnak új könyveket évi 800 ezer forint értékben. A könyvek beszerzésénél elsődleges szempont az olvasók igényeinek figyelembe vétele. Aki valamilyen új kiadványt el szeretne olvasni, jelezheti a könyvtárban, és lehetőség szerint beszerzik. A könyvtárban megvásárolhatók a helyi kiadók könyvei, kiadványai, valamint Erdéllyel és Székelyfölddel kapcsolatos művek is.

 

Legtöbben a bestsellereket, a divatos ifjúsági irodalmat olvassák, de a klasszikus szépirodalmat, szakirodalmat is nagyon sokan keresik. Csökkent viszont a klasszikus verskötetek népszerűsége, már nem jellemző, hogy a diákok a könyvtárban keresnek egy-egy verset, hiszen az interneten hamarabb boldogulnak. Egyelőre nem gyűjtik a digitális könyveket, viszont több hangoskönyvet tartalmazó CD van a könyvtár birtokában. Ezeket főként olyan személyek kölcsönzik, akik nem érnek rá olvasni, ezért autóban vagy munka közben hallgatják.

 

A könyvtárigazgató szerint Kézdivásárhelyen még mindig a papír alapú könyv a divatos, az elmúlt években nem tapasztalták, hogy kevesebben olvasnának, csak a kereslet van folyamatosan átalakulóban, ezért az új könyvek beszerzésénél mindig odafigyelnek az olvasók igényeire.

 

A könyvkölcsönzés mellett a könyvtár más szolgáltatásokat is működtet, meseklubot szerveznek óvodás és kisiskolás gyerekeknek, internetszoba áll az olvasók rendelkezésére, heti egy alkalommal internethasználati útmutatót tartanak. Ezt a szolgáltatást főként idős személyek veszik igénybe. Ezek mellett pedig, ha elkészül a pince, rendezvényeket is szerveznének.

 

Szükség van a könyvállomány folyamatos rostálására, a rongált könyvek, vagy olyan szakmai kiadványok kiválogatására, amelyek már nem tartalmaznak helytálló információkat. Folyamatosan érkeznek az adományok is. Leginkább jó állapotban levő szépirodalmat tudnak elfogadni és hasznosítani.

 

Orosz Anna

 

 


2014. április 7.