Csütörtök délelőtt mintegy ötven meghívott jelenlétében adta át használatra Bokor Tibor polgármester és a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók képviselete a tavaly felépített vállalkozói inkubátorházat. A helyi ASIMCOV új székhelyéül is szolgáló intézmény március 3-ikával kezdi meg a működését.

 

2013. március 19-én kezdődött meg a Szabadság utcai egykori kazánház átalakítása, a munkálatokat nyolc hónap alatt fejezte be a versenytárgyalás nyertese, a szatmári Ceconi Kft. – számolt be a polgármester. Tavaly november 28-án vette át az önkormányzat az elkészült épületet, a beruházás értéke 584 ezer lej, melynek felét (235 ezer lejt) a város biztosította a pályázat előírásainak értelmében. 130 ezer lejjel kellett ezt még önerőből megpótolni különböző járulékos munkák és szolgáltatások kifizetésére, melyeket nem fedezett az uniós kiírás. Az épület hasznos felülete – ismertette Bokor Tibor – 478 m², a földszinten négy terem áll a kezdő vállalkozók rendelkezésére (két db. 48 m²-es, egy 25, ill. egy 23,5 m²-es felülettel). Az emeleten öt mellékhelyiség, valamint egy kisebb gyűlésterem található – ez utóbbi szolgál hétfőtől a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók (ASIMCOV) helyi fiókjának új székhelyéül is. Ugyanitt található a 153 m²-es konferenciaterem, mely ezúttal a megnyitónak adott otthont, de a jövőben számos hasznos rendezvény színtere lesz.

 

Az inkubátorház működtetésére partnerségi szerződést kötött az önkormányzat a vállalkozói tömörüléssel. Innentől az ASIMCOV-ra ruházódik a feladat, hogy élettel és tartalommal töltse be a teret, vállalkozásra serkentse a fiatalokat, fejlődésre buzdítsa a cégalapítókat, valamint két év alatt biztosítsa annak a 14 új munkahelynek a létrejöttét, mely a finanszírozás feltétele volt – ellenkező esetben az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a támogatást. „Biztos vagyok benne, hogy mind a környezet, mind az ASIMCOV meg tud felelni ennek az elvárásnak. A fejlesztés sikeréhez az önkormányzat is hozzájárul: vállaljuk az épület energiafogyasztásának és közköltségének törlesztését”, tájékoztatott a polgármester, ígéretet téve arra is, hogy amint az idő engedi, az épület körüli teret is rendezik: igényesen kialakított parkolókat és kisebb zöldövezetet alakítanak itt ki. „Tudatában vagyok annak, hogy vállalkozók nélkül nem létesülhetnek új munkahelyek, és azt szeretném, hogy ez a ház Kézdivásárhely és Felső-Háromszék fejlesztési központja legyen”, zárta beszédét az elöljáró.

 

Papp Zoltán, helyi ASIMCOV-elnök az inkubátorház bérlőinek nyújtott kedvező feltételeket ecsetelte. „Az kiváló üzleti környezet biztosítása mellett – mely jelentősen javítja a cégekről kialakított képet –, hivatalosan székhelyet biztosítunk a bérlőinknek, az inkubátorház címére állíthatják ki bejegyzési irataikat. További előny az alacsony bér, és a térítésmentes energia- és vízhasználat”. Mint mondta, van igény az irodákra, többen is tettek már le kérést, március 3-ától kötik meg a szerződéseket, és a vállalkozások attól kezdve megkezdhetik a működésüket.

 

Bagoly Miklós, az ASIMCOV megyei elnöke határkőnek nevezte a kézdivásárhelyi inkubátorház létrejöttét mind a megye, mind a város üzleti életében. „Legnagyobb büszkeségünk, hogy a székesfehérvári mintára 2006-ban létesített sepsiszentgyörgyi inkubátorház folyamatosan telt házzal működik, idén már a harmadik turnus kezdte itt meg a tevékenységét. A megyeszékhelyi tapasztalat példáján be merjük vállalni a kézdivásárhelyi intézmény működtetését is”, fejtette ki álláspontját, reményét fejezve ki, hogy nem csak 14, de annál több munkahely is létesül majd az újonnan átadott épületben.

 

Vajda Lajos az AICAR – Romániai országos inkubátorház szövetség tevékenységéről tájékoztatott, melyet ő maga elnököl. Ország szinten 13 vállalkozói inkubátorház működik, a hálózatépítés folyamatos, ahogyan a nemzetközi kapcsolatok bővítése is, Magyarországon, Portugáliában és Franciaországban építettek ki partnerségeket a hasonló intézményekkel. „Jelenleg nem csak gazdasági, de társadalmi és környezetvédelmi válságot is meg kell élnünk. Kézdivásárhely és környékének szüksége van egy jól átgondolt gazdasági fejlesztési koncepcióra, hogy feltérképezzük, milyen területen érdemes itt befektetni, milyen erőforrásokkal rendelkezünk, stb. Ehhez fogunk itt egy dinamikus csapatot létrehozni”, fogalmazott Vajda.

 

Fejér László Ödön Felső-háromszéki képviselő az idén illetve jövőben átadandó ipari parkok fontosságát is kiemelte, vállalkozásra szólítva fel a helyi fiatalságot, hiszen „ennél kedvezőbb, jobb lehetőségeket saját magamnak sem tudtam elképzelni huszonnégy évvel ezelőtt, amikor magam is cégalapításra adtam a fejem”.

 


2014. április 7.