Hargita és Kovászna Megye Tanácsa marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civil szervezetekkel közösen október 8–18. között szervezi meg a VI. Székelyföld Napokat, amelynek részeként tartják a székelyföldi dokumentumfilm szemlét. A tavaly első alkalommal megszervezett szemlét sikeresnek tartják a kezdeményezők. A szemlére beküldött filmek egy részét Kézdivásárhelyen is bemutatják.

 

Lázár-Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház művelődésszervezője az Erdély Televíziónak úgy nyilatkozott: „tavaly 25 film érkezett be, székelyföld tematikájú és ezt több mint húsz településen, helyszínen vetítettük Hargita és Kovászna megyében, ez azt jelenti, hogy ezer-ezerötszáz ember látta ezeket a filmeket, és ennek a sikerén felbuzdulva megismételjük, illetve most az idén második alkalommal szervezzük meg ezt a filmszemlét”.

 

A szervezők olyan dokumentumfilmek benevezését várták, amelyek a rendszerváltás után keletkeztek, és székelyföldi témákat dolgoznak fel. Egy alkotó maximum 2 filmmel nevezhetett be. A határidő lejártakor 47 székelyföldi témát érintő alkotást számoltak a szevezők, amelyek közül október 8-án, csütörtökön 18 órától Dr. Kinda István és Vargyasi Levente Szenesek című filmjét, október 9-én, pénteken 19 órától Dimény-Haszmann Orsolya és Kerekes Zoltán Szelíd mosolyod immárom öröm című alkotását láthatja a kézdivásárhelyi közönség a Jazz Bistroban.

 

A filmszemle szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a MUKKK Kulturális Egyesület, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa.



2015. október 8.