Szombaton méltóságteljes esemény színhelye volt a kézdivásárhelyi református temetőkert, ahol a Laczkó-kriptában nyugvó vitéz Mező Ferenc zászlósra, második világháborús hősre emlékeztek, és nevesítették a sírhelyét.

 

A Történelmi Vitézi Rend Erdélyi és Székelyföldi Törzse, valamint a Kézdiszéki Állomány szervezésében zajlott megemlékezésen közel háromszáz fős tömeg gyűlt össze, csak a különböző vitézi rendeket mintegy százan képviselték, de tiszteletét tette a város- és a megyevezetés, a csíkszeredai magyar konzulátus és civilszervezetek képviselői is. V. Lázár Elemér, a szervező vitézi rend erdélyi országos törzskapitánya beszédében párhuzamot vont a magyarországi Prügyön hősi halált halt, kézdivásárhelyi születésű dr. Laczkó László és a Kőröstarcsán született, 1944 szeptemberében a katrosai Nyír-ponkon bajtársaiért életét áldozó Mező Ferenc sorsa közt, akiket – azon túl, hogy mindketten szülőföldjüktől távol estek el a haza védelmében –, személyes barátság és egy kialakulóban levő rokonság szálai is összekapcsoltak. Dr. Ambrus Ágnes beszédében kiemelte, a Laczkó család jelképesen családtaggá fogadta az alföldi katonát, néhai dr. Laczkó László dédunokája, Mike Bernadett pedig Mező Ferenc emlékét idézte fel. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja, Szarka Gábor kijelentette, amíg ilyen mély érzéseket hordozó megemlékezőink vannak, addig nem kell aggódni Székelyföld jövőjéért!

 

A Tanulók Háza és a Molnár Józsiás Általános Iskola zenekarainak előadása tette ünnepélyesebbé az eseményt, a Laczkó-kripta falán elhelyezett, vörös márványból készült emléktáblát Pakó Benedek gelencei ny. címzetes kanonok és Beder Imre kézdivásárhelyi református lelkész áldotta meg.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Jancsó Katalin

Fotók: Laczkó László


 


2014. október 14.