A kézdiszentléleki Perkő néptáncegyüttes a Magyar Kultúra Napján mutatta be Az eltáncolt cipellők című előadását a kézdivásárhelyi Vigadóban. A klasszikus mesét új elemekkel ötvöző darab a Horváth Tas, Lukács Réka és Marthi Jenő által megálmodott koreográfiának köszönhetően hitelesen tolmácsolta az üzenetet: szegény ember is lehet király, ha az eszét használja.

 

Az együttest alapítója, Gergely Zoltán tanár visszavonulása után háromtagú vezetőség irányítja, amelynek elnöke Nagy Balázs, gazdasági vezetője Szabó Gyula, művészeti felelőse pedig Marthi Jenő. E „triumvirátus” a sokrétű feladatokat megosztva viszi tovább a több mint 35 éves munkát, hagyományt.

 

A csapatnak jelenleg közel harminc állandó tagja van, de a különféle elfoglaltságok miatt kilépők utánpótlásának nevelése is jó kezekben van, hiszen az Apor István Általános Iskola tanulói lelkesen járnak próbákra, ahol az együttes tagjai már II. osztályos kortól tanítgatják őket a lépésekre. Amint azt Marthi Jenő megerősítette, a faluban rangot jelent a társulathoz tartozni, ezért a szülők nemcsak támogatják, hanem biztatják is gyerekeiket: járjanak néptáncot tanulni.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Jancsó Katalin

 

 


2014. április 7.