Az adventi koszorú harmadik gyertyáját gyújtották meg december 13-án, szombaton Kézdivásárhely főterén. Az ünnepségen Fejér László Ödön, parlamenti képviselő lobbantotta lángra a harmadik gyertyát, beszédében az öröm-vasárnap lényegét emelte ki. A gyertyagyújtáson a szegedi Kis István kórus, a Vackor Napközi Otthon, valamint a Gábor Áron Oktatási Központ diákjai működtek közre, a Bod Péter Tanítóképző részéről pedig Esztány Réka szavalt.

 

„A találkozás közelsége azzal, akire várakozunk, örömmel tölt el. (…) Már csak egy adventi vasárnap választ el karácsonytól, az egyház örömre szólít fel. Az olvasmányok is örömre szólítanak fel, segítenek, hogy rátaláljunk erre a tartalmas örömre. (…) Fontos, hogy éljek Istennek tetsző életet, ha módomban áll, segítsem a nálamnál szegényebbeket, ha azt tapasztalom, hogy túl nagy bennem az önszeretet, ha hajlamos vagyok arra, hogy önmagamat másoknál többre tartsam, próbáljam meg az ellenkezőjét: az önzetlenséget, az alázatos magatartást. Úgy, ahogyan Szent Pál mondja: emberszerető jóságotokat ismerje meg mindenki. Az ilyesfajta magatartás örömforrás lehet számunkra is és mások számára is. Ezért lehet advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amely elővételezi a karácsony tiszta örömét és békéjét. Ezt kívánom Önöknek is” – hangzott el a képviselő beszédében.

 

A gyertyagyújtó ünnepségen T. Farkas Alajos, a kantai templom segédlelkésze mondott igét, kiemelve, hogy a harmadik vasárnap azért örömteli, mert az jelzi, hogy Jézus Krisztus biztos eljő, így a várakozás örömét a rátalálás, megtalálás öröme váltja fel. A református egyház részéről Dezső László Levente lelkész szólt az ünneplőkhöz, hozzájuk intézve a kérdést: vajon napjainkban másképp fogadtuk-e volna a Messiást?

 

A rövid műsorban a Vackor Napközi Otthon csöppségei az Ég a gyertya című adventi éneket énekelték, majd Esztány Réka, a Bod Péter Tanítóképző tanulója és Ferenc Szabolcs, a Gábor Áron Oktatási Központ diákja szavalt. A műsor igazi fénypontja Gondos Mária Magdolna, a Gábor Áron Oktatási Központ növendékének záróéneke volt. A Kívánj igazi ünnepet című ének angyali hangján elárasztotta a teret, és igazi meghitt hangulatban „engedte haza” a főtérre kilátogatókat.

 

A negyedik gyertya gyújtása december 20-án, szombaton 18 órától lesz, amelyen közreműködik a Boldog Özsén plébánia kórusa, a Csipkerózsika Napközi Otthon, a Molnár Józsiás Általános Iskola és a Nagy Mózes Elméleti Líceum.



2014. december 15.