Több hónapja zajlik a négy Kézdivásárhelyhez tartozó falu – Oroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdiszászfalu és Nyujtód – kultúrházának felújítása, a munkálatokat a kézdivásárhelyi önkormányzat munkatársai végezik. A finanszírozás felét az önkormányzat vállalta magára, a másik fele Kovászna Megye Tanácsának támogatásával valósul meg. Kivételt képez Oroszfalu, ott a költségek száz százalékát az önkormányzat fedezi.

 

A renoválás az épületek belső felújítását foglalja magába, valamint teljes felszereltséggel látja el a kultúrházakat. A munkálat során Oroszfaluban kijavították a kultúrház falainak repedéseit, újravakolták, felcsiszolták a parkettát, festettek és felújították a színpadot. A sárfalvi kultúrház bejáratához födést tettek, új laminált parkettát kapott a belső tér, festettek és megjavították a lépcsőket is. Nyujtódon az előtérben új parketta várja majd a falubelieket, a nagyteremben festettek, és lelakkozták a lambériát is. Szászfaluban, a fennebb említett munkálatok mellett, megjavították a plafont, a kicsi teremben pedig új parkettát tettek le.

 

A felújítási munkálatok értéke a nyujtódi kultúrotthon esetében közel 27.000 lej, a sárfalvi intézményre kevéssel több mint 20.000 lejt költöttek, a szászfalusi központ több mint 21.000 lejbe került, Oroszfaluban pedig közel 19.000 lejre rúg a felújítás. Oroszfalu kivételével, Kovászna Megye Tanácsa mégegyszer ennyi összeget tett hozzá a munkálatokhoz. A belső javítások mellett teljes technikai felszereltséget kapnak a kultúrházak, a beruházás összértéke 85.000 lej. Emellett, a négy kultúrház részére összesen 38.000 lejre vásároltak asztalokat és székeket.

 

Januárban tartják az avatót

 

A négy kultúrház avatóünnepségét négy januári pénteken tartják, 2020. január 10-én Szászfaluban, 2020. január 17-én Sárfalván, 2020. január 24-én Nyujtódon és 2020. január 31-én Oroszfaluban. Az ünnepség keretében lesznek gyermek- és kulturális programok, könyvbemutató, koncertek, humorest, néptánc, valamint táncház is. Ízelítőként annyit árulhatunk el, hogy a programok között szerepel a Classical Singers koncertje, a Halvirág Bábszínház és a Mózsikácska, a Mesehetes, a Székely Góbék, a Perkő Néptáncegyüttes, György Botond humorestje, valamint Antal Csanád & barátai és a Kedves zenekar. A programok szervezője Kézdivásárhely Önkormányzata és a Vigadó Művelődési Ház. A részletes programot hamarosan közöljük.


2019. december 11.