Újabb vállalkozások beindításával növekszik a két kézdivásárhelyi ipari parkban a dolgozók száma, hiszen közel tizenhét szerződés van aláírva, így több cég alkalmaz majd munkaerőt – tudtuk meg Szöllősi Tamástól, az ipari parkokat üzemeltető kft. igazgatójától. 2019 végéig közel hetven alkalmazott dolgozott a két létesítményben, de ez a szám egyre csak nő.

 

2017 decemberében kezdte meg a Kézdivásárhelyi Ipari Parkok kft. a tevékenységét, és vette át a feladatokat a tulajdonostól, a Kézdivásárhelyi önkormányzattól. A cég feladata két ipari park, a volt fás vállalat és az Amidon zagytározó állomása területén létrehozott ipari parkok adminisztrációja. A területen hat ipari csarnok található (két rehabilitált épület és négy új építésű csarnok), amelyek a beruházások után egyből gazdára találtak, így mind a hat csarnok bérbe van adva különböző vállalkozóknak.

 

– Jelenleg 17 aláírt szerződésünk van, ebből 15 a fás vállalat (IFET) területén, ahol négy és fél hektár területet sikerült bérbe adnunk, ami több mint 60 százalékos lefedettséget eredményez. A zagytározó állomásánál lévő kisebb parkban két bérlőnk van, és emellett még van öt hektár szabad zöldterületünk. A tervünk az, hogy ide egy nagyobb beruházót hozzunk, aki a területet egyben tudja hasznosítani – tudtuk meg Szöllősi Tamástól.

 

A vállalkozásokat tekintve igen széles a paletta, a járműipartól kezdve, sörgyártáson és tejfeldolgozón keresztül a kft.-nek szerződése van cinkezővel, textilipari céggel, de van ipari nyomda, papíriparnak késeket gyártó vállalkozás, és egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is. A befektetők nagy része pályázatok útján próbálja a forrásokat előteremteni az elinduláshoz, így a folyamat hosszabb a szerződések aláírásától a konkrét elindulásáig, emiatt kevesebb is az a vállalkozás, amely konkrétan már el is kezdte a munkát.

 

– Az ipari parkokban jelenleg közel 70 ember dolgozik, ám ez a szám folyamatosan nő, ahogy az új cégek beindítják a termeléseket, szolgáltatásokat és megkezdik az alkalmazásokat. Már az év első részében újabb munkások fognak az ipari parkban dolgozni – véli az ipari park igazgatója.

 

Szöllősi Tamástól azt is megtudtuk, hogy a tavalyi év volt az, amikor a történet igazán beindult, hiszen 2018-ban még rengeteg kérdés, adminisztratív probléma merült fel, és túl kellett jutni a bürokratikus dolgokon is.

 

– A tavaly sikerült hét új szerződést kötnünk, tízezer négyzetméteres területet fedtünk le, amely közel kétmillió eurós beruházást jelent összértékben, illetve legkevesebb 30 új munkahelyet teremtett – tette hozzá Szöllősi Tamás.

 

Jövőbeli terveik között szerepel a szabad területek bérbeadása, és olyan vállalkozások betelepítése a városba, amelyek hosszútávon előnyére válhatnak a településnek.

 

– Bízunk benne, hogy lesznek újabb pályázatok, amelyeket a vállalkozni vágyók lehívhatnak, és az ipari parkban építhetnek, fejleszthetnek. Célunk, hogy mihamarabb elérjük a teljes lefedettséget, illetve a munkahelyek száma is emelkedjen. Ehhez további találkozókon, megbeszéléseken, kiállításokon kell részt vennünk, hogy minél szélesebb körben ismertessük a város és a környék lehetőségeit – mondta Szöllősi Tamás.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Tamás Réka


2020. január 15.