Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár hetedik éve, minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. A díjazásnál az esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt is értékelte a szakbizottság, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos.

 

Az emlékdíjak esetében a pályázat feltételei közé tartozott, hogy a benevező diák kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytatja tanulmányait. A Kiss Lázár emlékdíj esetében írjon egy egyoldalas esszét az alábbi idézet alapján: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső); valamint mindkét emlékdíj esetén írjanak egy összefoglalót mindazokkal az eredményekkel, tevékenységekkel, amelyekkel a pályázó az anyanyelv és irodalom területén az elmúlt négy évben jeleskedett (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.).

 

A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon líceumi diákok számára hirdették, akik tanulmányaik alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése területén. Ebben az évben Rancz-Gyárfás Hannának, a Nagy Mózes Elméleti Líceum XI. osztályos diákjának ajánlotta fel Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága, aki számos versenyen ért el kitűnő eredményt, országos és nemzetközi szinten is.

 

Mezőkövesd Önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a 100 ezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadikos diákokat jutalmazzák évente. A Kiss Lázár-kitüntetést idén Szakács Anettnek, a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjának ítélték oda, aki szorgalmának köszönhetően érdemelte ki a nevezést.

 

Beküldött esszéjében így vélekedik:

 

„Van egy könyv, tele gyönyörű magyar népmesékkel. Azokon a meséken nőttem fel. Ha nem tudtam elaludni nagymamám egyik kedvenc költőmtől, József Attilától olvasta az Altató című verset. Később az iskola adott lehetőséget, hogy fejlesszem magam, hogy jobban elmerüljek a magyar irodalom ls a nyelv izgalmas világában.”

 

Az emlékdíjakat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek, várhatóan szeptemberben, az iskolakezdés után.


2021. június 28.