Egy sor formai döntés született a kézdivásárhelyi tanács tegnap megtartott ülésén, amin a tanácsosok egy része online vett részt különböző okok miatt. A napirenden szereplő 17 határozat kivétel nélkül el lett fogadva.

 

A testület tagjai módosították a költségvetést, rábólintottak egy ingatlan eladására, telekkönyveztetnek néhány területet, és egy adomány juttatását is tudomásul vették. Ez a New Fashion készruhagyár jótékonykodásához kötődik, a mecénás ezúttal 35 ezer eurót adományozott a Gábor Áron-iskola megsegítésére, erről a következő tanácsülésen több szó esik – hangzott el. A napirenden egy nagyobb érdeklődésre számot tartó tervezet is felkerült, ez a város közvilágításának a korszerűsítése. Az önkormányzatnak van egy nyertes pályázata, a gyakorlatba ültetése napok kérdése, miután megvan az a cég, amely energiatakarékos LED-es lámpákra cseréli a meglévőket.

 

Bokor Tibor polgármester szerint mintegy hatszáz égő lesz egyelőre lecserélve, marad még 1051, a falvakon lévőket is beleértve: ezek modernizálása végett benyújtanak egy újabb pályázatot. A határozattervezetben szereplő adatok szerint Kézdivásárhelyen a közvilágítás évente 356.467 kW áramot fogyaszt, a korszerűsítésre javasolt mintegy 67 kilométeres hálózat működtetése így 181 ezer lejt. A beruházás 3,7 millió lejre rúgna, a város önrésze 15 százalék. A cél az, hogy a teljes hálózati fogyasztást évi 130.121 kW-ra csökkentsék, ez 63 százalékos áramszükségleti mínuszt eredményezne.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2021. november 26.