A következő napokban többször, több városrészen lehet vízelzárásokra számítani – közölte soros tájékoztatóján dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos és Pap Lajos mérnök, a Vízüzemek kézdivásárhelyi megbízottja. Ezúttal nem problémaelhárítás miatt lesz elzárás, hanem mert több részen csatlakoztatják rá a lakókat az új vezetékekre.

 

Dr. Szilveszter Szabolcs úgy fogalmazott: végre hálózat modernizálási munkálatok miatt kell elvenni a vizet, ezzel a lépéssel pedig jelentős problémákat oldanak meg. Pap Lajos megerősítette: lesz egy, az egész várost érintő szolgáltatás megszakítás, mert ekkor kötik át a Molnár Józsiás utca második szakaszát az új vezetékre. Ezt jövő csütörtökre, azaz 2020. október 15-re tervezik. További megszakítások lesznek a Dózsa György utca és a Gatyaszár között, majd a Dózsa György és a Gyárak utca közötti részen, ugyanakkor a Béke és Molnár Józsiás utcák kereszteződésénél, valamint a Molnár Józsiás és a Petőfi Sándor utca találkozásánál. Ezek mind átkötési munkák lesznek, és részleges kiesést jelentenek, amelyekről előzetesen értesítik a lakókat.

 

Pap Lajos azt is elmondta: amint végeznek a Molnár Józsiás utcával, újabb hálózatmosatást végeznek, és a betervezett Csernátoni úti vezetékeket is menetrend szerint, október végén kezdik el javítani. Kiegészítette azzal, hogy a Molnár Józsiás utca első szakaszát már átkötötték, ott semmilyen probléma nem merült fel ezután, de ezen a szakaszon – és az új szakaszokon mindenhol – lezáró csapok vannak, tehát ha gond van, csak szakaszosan veszik el a vizet.

 

A digitális nyomásmérőkből, technikai okok miatt, egyet sikerült üzemképessé tenni, de a hét folyamán átalakítás alatt van a többi is, a héten mind a négy működni fog – ígérte a szakember. „Az történt, hogy a vásárolt mérők csatlakozói angolszász mértékegységrendszer szerint voltak gyártva, és méretük miatt nem lehet kapni olyan gyorscsatlakozókat, amelyek hálózati részre szerelhetők, ezért át kell alakítanunk a mi forrásainkra” – nyomatékosított. Szilveszter ismertette a Stadion utcai vezeték helyzetét is: a vízháztól jövő a fő tápvezeték egyik fele polietilén, a másik a régi, több tízéves vascső. A vascső szakadt el a föld alatt, ezért kezdett el süllyedni az aszfalt. Mivel ez a tápláló vezeték a város 70–80%-át látja el, mihamarabb orvosolniuk kell. A hivatal részéről a szükséges anyagi támogatás megvan.


2020. október 7.