„Föltámadott a tenger, a népek tengere” – Kézdivásárhely önkormányzata ezzel a Petőfi-vers részlettel szervezi idén a március 15-i eseménysorozatot. Az oktatási intézmények mellett az Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Vigadó Művelődési Ház is becsatlakozik egy-egy programmal, felvonulnak a környező falvak képviselői, valamint a lovas- és hagyományőrző csapatok is. Az ünnepi műsornak Cseke Attila fejlesztési miniszter, valamint Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár lesz a díszvendége.

 

Tartalmas programmal ünnepel Kézdivásárhely. Immár 34-dik kiadását éli a március 15-i tárlat, amelyet szintén a Petőfi 200 emlékév előtt tisztelegve, a neves magyar költő alakját és szellemiségét a képzőművészet szemén keresztül bemutatva szervez meg az Incze László Céhtörténeti Múzeum. A megnyitón köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Dimény Attila múzeumvezető. A kiállítást dr. Borcsa János irodalomkritikus nyitja meg március 12-én, vasárnap 12 órakor.

 

A tárlatmegnyitót a diákok számára szervezett szónok-, illetve szavalóverseny előzi meg, a legjobb vers és szónoklat a központi ünnepségen is elhangzik majd. A Nyergestetőn március 14-én, 13 órakor emlékezik Kézdivásárhely, ahol ünnepi műsor és koszorúzás lesz a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum diákjainak közreműködésével.

 

A március 15-i ünnepi felvonulás idei különlegessége a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonában lévő ötösfogat, mely Pap István mezőhegyesi polgármester kezdeményezésére vonul fel a céhes városban. A fogat hajtója, Papp János, válogatott fogathajtó magyar bajnok. A mezőhegyesi nóniusz ötösfogat teljes díszben látható majd, a fogat lovai kizárólag a magyar Országgyűlés által nemzeti kinccsé nyilvánított tradicionális Nóniusz fajtájúak.

 

Az iskolák, lovashuszárok, hagyományőrző csapatok és a falvak képviselőinek látványos felvonulását követően, várhatóan a déli harangszó után veszi kezdetét az ünnepi műsor, amelynek díszvendégei Cseke Attila fejlesztési miniszter, valamint Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az ünneplőket Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszönti, Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Beke Mihály András első beosztott konzul tolmácsolja. Az ünnepi áldást Ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke végzi, Nt. Beder Imre lelkipásztor és T. Olasz Béla segédlelkész mellett.

 

A kulturális részben közreműködik az Ego Sum zenekar; Dimény Kata, a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium diákja; a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint Mihály János színészhallgató. Az ünnepség koszorúzással ér véget.

 

Részletes program

 

MÁRCIUS 9., CSÜTÖRTÖK

15.00  ZÚG MÁRCIUS szónokverseny

Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum

Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete

 

MÁRCIUS 10., PÉNTEK

15.00  GÁBOR ÁRON SZAVALÓVERSENY

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, díszterem

 

MÁRCIUS 12., VASÁRNAP

12.00 Megnyitó: 34. ünnepi tárlat

SZELLEMÉT A TŰZ NEM ÉGETÉ MEG

Köszöntőt mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Dimény Attila múzeumvezető.

A kiállítást megnyitja: dr. Borcsa János irodalomkritikus.

Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával.

Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

 

MÁRCIUS 14., KEDD

11.00

A Gábor Áron Szakképző Líceum diákjainak és vendégeinek koszorúzása a Nyergestetőn.

 

13.00 

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN

Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és az Apor Péter Szaklíceum tanulói és tanárai. Részt vesznek a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjai és tanárai.

 

19.00 

VIGADÓARTTE SZENT MAGYAR HAZÁM! – előbemutató

Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Közreműködik: MOLNÁR LEVENTE operaénekes, valamint a MAGYAR RHAPSODY PROJEKT, ugyanakkor MIHÁLY JÁNOS és ELEK ÁGOTA színművészek.

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem

RENDEZŐ: LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

 

MÁRCIUS 15., SZERDA

9.00   

AVATÓÜNNEPSÉG

Tornaterem avató a Molnár Józsiás Általános Iskola udvarán. Részt vesz és beszédet mond: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár; valamint Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere.

 

9.00   

ÜNNEPI ISTENTISZTELET

Prédikál Ft. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. Műsorral készülnek a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulói.

 

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK MŰSORAI

9.00 A Gábor Áron Szakképző Líceum ünnepi műsora, majd koszorúzás az iskola Gábor Áron szobránal.

9.30 A Petőfi Sándor Általános Iskola ünnepi műsora az iskola udvarán, majd koszorúzás Petőfi plakettnél.

9.45 Koszorú elhelyezése a Turóczi Mózes kriptánál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak szervezésében.

10.00 Koszorú elhelyezése a Szacsvay-plakettnél a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében.

10.15 Megemlékezés a Turóczi Mózes emlékháznál a Turóczi Mózes Általános Iskola tanulóinak és tanárainak szervezésében.

10.15 Ünnepi műsor a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjaival, koszorúzás a Kossuth szobornál a a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak és tanárainak szervezésében.

10.15 Ünnepi műsor és koszorúzás a Bem-szobornál az Apor Péter Szaklíceum, valamint a békési Gál Ferenc Egyetem, Technikum Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak és tanárainak szervezésében.

10.35 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.

 

KÖZPONTI ÜNNEPSÉG

11.00 

GYÜLEKEZŐ ÉS AZ ISKOLÁK FELVONULÁSA

 

11.15 

LOVASHUSZÁROK ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ CSAPATOK, VALAMINT A KÖRNYEZŐ FALVAK KÉPVISELŐINEK FELVONULÁSA.

 

12.00 

ÜNNEPI MŰSOR

Az ünneplőket köszönti BOKOR TIBOR, Kézdivásárhely polgármestere. Az idei rendezvény díszvendége CSEKE ATTILA fejlesztési miniszter, valamint POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. ORBÁN VIKTOR miniszterelnök üzenetét BEKE MIHÁLY ANDRÁS első beosztott konzul tolmácsolja.

 

Az ünnepi műsorban közreműködik az EGO SUM zenekar, DIMÉNY KATA, a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulója, a TANULÓK KLUBJA fúvószenekara, valamint MIHÁLY JÁNOS színészhallgató. Szónokol a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a Gábor Áron szavalóverseny nyertese.

 

Ünnepi áldást mond FT. ADORJÁNI DEZSŐ ZOLTÁN, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

 

18.00 

VIGADÓARTTE SZENT MAGYAR HAZÁM! – bemutató

Ünnepi előadás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Közreműködik: MOLNÁR LEVENTE operaénekes, valamint a MAGYAR RHAPSODY PROJEKT, ugyanakkor MIHÁLY JÁNOS és ELEK ÁGOTA színművészek.

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház | Nagyterem

RENDEZŐ: LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

 

 


2023. március 1.