Kézdivásárhelynek immár hét Pro Urbe díjasa van, ezt a kört szeretné tovább bővíteni Kézdivásárhely önkormányzata azáltal, hogy kiírja az idei jelölést a díjra. A város második legrangosabb kitüntetésére 2020. március 16-ig várják a javaslatokat.

 

A Pro Urbe-díjat Kézdivásárhely Városi Tanácsa ítéli oda bármely kézdivásárhelyi vagy Kézdivásárhelyen élő személy számára, aki tevékenységével hozzájárult a város hírnevének öregbítéséhez. Jelölni csak a 70. életévét betöltött személyt lehet, és Pro Urbe-díjat csak élő személynek lehet adományozni. A díjat augusztus végén, az Őszi Sokadalom keretében adják át.

 

A jelöltállítás feltételei: az iratcsomót a javaslattal a polgármesteri hivatal iktatójába kell letenni vagy elküldeni a presskezdi@gmail.com e-mail címre legkésőbb 2020. március 16-án, 15 óráig. Az iratcsomónak tartalmaznia kell egy kifejtést, amelyben a jelölő megindokolja, hogy miért javasolja a személyt Pro Urbe-díjra; egy ajánlást, amelyet legalább három másik személy aláírásával támogat; továbbá, minden olyan dokumentumot, amit a jelölő fontosnak tart leadni a jelöléshez. Miután a javaslatokat iktatták, ezek átkerülnek a Kommunikációs Irodához, amely ellenőrzi majd továbbítja a jelöléseket a Városi Tanács kulturális bizottságának. A kulturális bizottság, a jelölések alapján, javaslatot tesz a Pro Urbe-díjas személyre, majd tanácsülés keretében, tanácshatározattal megerősíti azt. A tanácshatározatnak már tartalmaznia kell a jelölt laudációját is. A döntést követően, a Pro Urbe-díjat Kézdivásárhely polgármestere, rendkívüli tanácsülés keretében, az Őszi Sokadalom városünnep idején adja át a jelöltnek. A díjátadó ünnepségre várhatóan 2020. augusztus 27-én, a városnapok első napján kerül sor.

 

Részletesebb információkért forduljanak a Kommunikációs Irodához a 0267-361974/127-es belső számon vagy a presskezdi@gmail.com e-mail címen. A kitüntetéseket szabályozó, 98/2017-es tanácshatározat elolvasható a www.kezdi.ro honlapon.

 

Kézdivásárhely Pro Urbe díjasai:

Kalith Attila atlétikaedző (1997)

Özv. Vikol Kálmánné (szül. Poller Erzsébet) pedagógus (1998)

Incze László történész (1998)

dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező (2018)

Dr. Vitális Sándor nyugalmazott főorvos (2019)

Deme László nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója (2019)

Vetró András szobrászművész (2019)


2020. január 29.