Szeptembertől indult útjára Kézdivásárhely önkormányzatának új weboldala, a bp.kezdi.ro, azaz a részvételi költségvetés. A lakosság bevonását célzó weboldal október közepéig volt nyitott olyan projektek leadására, amelyek egy-egy közösség életterének élhetőbbé, szebbé alakítását célozza. Az elfogadott, köztereket érintő projektekre elindult a szavazás – ma erről tartott sajtótájékoztatót az ötletgazda, dr. Szilveszter Szabolcs, aki mind a projekteket, mind a szavazás feltételeit ismertette.

 

Összesen hat kategóriában lehetett javaslatot benyújtani: utcai infrastruktúra: sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek; közterületek, köztéri bútorzat rendezése; zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.); mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.; oktatási és kulturális infrastruktúra; és Smart City, digitális város.

 

Tizenhárom ötlet érkezett be, ebből öt, adminisztratív szempontból, nem felelt meg, azaz nem közterületet érintett, így maradt összesen nyolc projekt, amelyekre egy hónapon keresztül lehet szavazni.

 

Az elfogadott projektek a következők:

1. Virtuális interaktív túra (turisztikai pontok – helyi cégek) – kategória: smart city, digitális város.

2. Hintanyerő anyuerő: szülői összefogás a nyujtódi játszótér felújítására – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése

3. Skate park – kategória: utcai infrastruktúra – sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek

4. Molnár Józsiás szobor – kategória: közterületek, köztéri bútorzat rendezése;

5. Nevelés a természetben – kategória: oktatási és kulturális infrastruktúra;

6. Fokozatos fejlődés – kategória: oktatási és kulturális infrastruktúra;

7. Közösségi tér – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése

8. Aktív kikapcsolódás az oroszfalvi gyerekeknek – kategória: zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése

 

„Fontos kihangsúlyozni, hogy csak azok a személyek szavazhatnak, akik előzetesen regisztrálnak a bp.kezdi.ro oldalunkra. Továbbá, aki már bejelentkezett a sesizari.ro hibabejelentő oldalunkra, ugyanazzal a felhasználóval beléphet a részvételi költségvetés felületére is. Egy személy négy különböző kategóriában szavazhat’’ – fűzte hozzá Szilveszter.

 

Kevesebb mint három nap alatt 241 szavazatot gyűjtöttek be a projektet, a voksokat 2020. november 30-ig még le lehet adni.2020. november 2.