Megszokott magas minőséggel, színes programmal, változatlan programpolitikávál jelentkezik idén is augusztus 30. – szeptember 2. között az Őszi Sokadalom, Kézdivásárhely városünnepe. Idén is „az értékszüret” mottóra épülő rendezvény középpontjában és központjában a kézműves és hagyományos termelők vására áll. Emellett nagyszínpadi koncertek, opera, gyermekváros, Borudvar, Pityókafesztivál, ifjúsági programok, partisátor és utcazene szórakoztatja majd a rendezvényre ki- és idelátogatókat. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

 

Bokor Tibor polgármester a rendezvény sajátosságait, valamint a jól bevált sikeres programpolitika fontosságát emelte ki. Az eddigi évekhez hasonlóan, több mint 100 kézműves és helyi termelő tölti majd meg a teret portékáival. A gyermekváros idén is a központi parkban lesz és kibővül, a Pityókafesztivál továbbra is a Molnár Józsiás-parkban lesz, a Borduvarban az erdélyi borok kóstolása mellett, a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep.

 

Az elöljáró a koncertprogramot ismertetve, elmondta, pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának fellépése nyitja meg a városünnepet, majd a Iris, a Pokolgép és a fiatalosabb vonulatú Magashegyi Underground lép színpadra. Szombaton a helyi Mano and Friends nyitja a koncertek sorát, őket a Magyar Állami Operaház Donizetti: Szerelmi bájital vígoperája követi, végül a fiatalabb generációkat megszólító Freddie lép színpadra. Vasárnap Simó Annamária, majd a Csík Zenekar koncertje következik, a városnapok zárókoncertjén Rúzsa Magdi szórakoztatja a nagyérdemű közönséget, amit a mindenki által várt tűzijáték követ.

 

Ménessy Kinga Kitty főszervező az eddigi évektől eltérő változtatásokról számolt be. A kézműves és helyi termelők vására sokkal koncentráltabb lesz, a Gábor Áron szobortól kezdődik, a főtér két oldalán  két sorban állítják fel a vásáros sátrakat, szabadon hagyva a teret a hivatal előtt az opera produkciójának.  Várják az árusok jelentkezését, a szabályzat és az űrlapok a www.oszisokadalom.ro vagy a www.kezdi.ro honlapokról tölthetőek le.

 

A rendezvény fénypontjaként, a Magyar Állami Operaház kamionja is begördül Kézdivásárhely főterére, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében. Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiadása utazik a határon túli magyarlakta területekre, így a céhes városba is. Az Őszi Sokadalom szervezői kaptak az alkalmon, és beemelték a rangos intézmény előadását a programkínálatba, így téve színesebbé és egyedivé a 2018-as eseményt. A Magyar Állami Operaház kamionja a Vigadó Művelődési Ház előtti térre péntek éjszaka gördül be, majd a technikai és helyszíni elrendezést követően, este 8 órakor veszi kezdetét a nagysikerű előadás. A szervezők mintegy 300 ülőhelyet fognak biztosítani, emellett állóhely is lesz bőven. Az előadás ingyenesen tekinthető meg.


2018. július 24.