Spitalul din Târgu Secuiesc a primit un sprijin guvernamental care însumează o jumătate de milion de euro. Instituția sanitară va putea cumpăra din acești bani aparatură, astfel se oferă posibilitatea de înlocuire a acelor aparate care sunt în folosință deja de mai mult de o jumătate de veac.

 

S-a auzit încă în campania electorală, că spitalul din Târgu Secuiesc poate conta la un sprijin material pentru modernizarea aparaturii, însă au fost unii care au primit anunțul cu rezervă. Sprijinul de 500 de mii de euro a fost acordat de București la jumătatea lui octombrie, astfel instituția va trebui să cumpere aparatele de importanță vitală până la sfârșitul anului.

 

– La secția de reanimare sunt necesare aparatele care monitorizează funcțiile vitale, trebuie înlocuite aparatele de anestezie totală învechite, masa de operație este de cincizeci de ani, și în sterilizator au fost aparate vechi – a detaliat medicul primar ginecolog dr. Kelemen András, managerul spitalului. – Am  discutat cu domnul Wilhelm Wegener, directorul fabricilor de confecții New Fashion și Zarah Moden că cota parte de cincizeci de mii de euro să fie asumată de el, pentru care îi transmit mulțumiri și pe această cale.

 

Articolele care figurează în proiectul spitalului au ajuns deja în sistemul de licitație electronică, deocamdată îi așteaptă pe cei care se prezintă pentru livrarea noului centru de sterilizare, celor două aparate de anestezie totală, a monitoarelor vitale și a mesei de operație.

 

Directorul a expus: oricât de ciudat este, însă ar putea fi probleme cu cheltuirea banilor, deoarece aceste aparate amintite pot fi achiziționate în mare parte doar de la transportatori străini, deoarece aparatele cu valoare așa de mare nu ține nimeni într-un depozit din România, deci aparatele trebuie aduse în țară, pe deasupra trebuie să corespunzi condițiilor riguroase de licitație.

 

Sunt foarte presați de timp, pentru că până la sfârșitul anului trebuie să cumpere tot, în caz contrar banii virați, în funcție de legile aflate în vigoare, trebuie returnați finanțatorului.

 

Ne-am interesat de la director și despre vechii clădiri ale medicinei interne. Dr. Kelemen a expus: reabilitarea clădirii depășește resursele spitalului, astfel se gândesc ca în parteneriat cu conducerea județului și a orașului, să transforme imobilul într-un azil de bătrâni. Este în curs de lărgire cabinetul ambulatoriu, au proiecte realizate în acest scop, și au planificat și formarea sistemului de încălzire care funcționează pe baza resurselor energetice.

 

Sursă: Bartos Lóránt, Hírmondó


4 noiembrie 2016