Este un alt lucru a auzi despre sursele de apă minerală din Trei Scaune și din nou altul de a gusta variabilitatea: Aquarius – Sărbătoarea Apei Minerale, la care în 24 septembrie s-au prezentat pentru a zecea oară apele alese ale județului, ceea ce, privit chiar și cu măsura din Secuime, se califică a fi un număr însemnat.

 

Centrul din Târgu Secuiesc s-a animat: aproape două mii de interesați au trecut printre cele 13 standuri ale expozanților, care nu doar au oferit apele, ci au preparat și plăcinte din el. La Sărbătoarea Apei Minerale aceste două măsuri au fost prezente încă din primul minut, astfel nici în ziua de sâmbătă n-au putut lipsi de lângă foarte variatele programe culturale. Aquarius a constituit evenimentul relevant al programelor Zilelor Turistice din Trei Scaune de la sfârșitul săptămânii.

 

În urma deschiderii, echipele participante s-au apucat de muncă cu rapiditatea fulgerului: pentru prepararea plăcintei toată lumea s-a pregătit cu altă rețetă, însă au încercat totul să ademenească juriul cu plăcinte clasice cu magiun.

 

În urarea sa Jánó Szabolcs, directorul administrativ al Asociației pentru Dezvolatrea Turismului din Județul Covasna a subliniat, că în cadrul Zilelor de Turism din Trei Scaune, care s-a desfășurat între 19-25 septembrie, s-a vorbit deseori despre condițiile naturale date care fac special județul. „De multe ori numim această regiune marea putere a apei minerale. Asta și este, căci din numeroase izvoare de apă minerală curge apă minerală de o compoziție din ce în ce mai variată: prin apa minerale sărată recomandată pentru afecțiuni de stomac, până la apa ruginie cu un conținut mare de fier, toate sunt speciale și sănătoase. Dacă alții le cunosc, atunci oferim un nou motiv, pentru ca oamenii să vină la noi să se recreeze, să se încarce” a formulat Jánó.

 

Viceprimarul din Târgu Secuiesc, Derzsi Gyula, ca gazdă, a precizat: evenimentul este o ocazie excelentă, ca chiar și cei din localitate, temeinicii cunoscători ai izvoarelor, să afle lucruri noi despre locul de origine al unor ape, despre efectul lor benefic.

 

Lângă echipele din Arcuș, Băile Bálványos – Turia, Bodoc, Cernat, Vâlcele, Târgu Secuiesc, Băile Fortyogó, Covasna, Micfalău, Sfântu Gheorghe, Bixad, Peteni și Valea Zălanului s-a alăturat și Asociația Aquasic în treceri.

 

La gustul apelor un factor decisiv a fost componența chimică, puritatea și nu în ultimul rând gustul, titlul de Vinul Zânelor a fost câștigat de Vâlcele cu izvorul Remiza, pe ei i-a urmat Micfalău cu izvorul Bedő, respectiv pe locul al treilea izvorul Băilor Fortyogó.

 

Până acum cei din Micfalău au participat la fiecare Aquarius. În anul acesta echipa s-a pregătit pentru concursul de plăcinte cu ceva special – a destăinuit primarul Demeter Ferenc. „Lucrăm pe baza unei rețete vechi din Micfalău, cu apa sărată-sulfuroasă a izvorului Sorbán, ceea ce dă și aluatului un oarecare gust sărat, consistență, de aceea ne place să folosim această apă. Acum nu coacem în tigaie o plăcintă obișnuită, ci am adus un obiect de bucătărie din fontă cu formă de stea, pe care prima dată trebuie muiată cu ulei, după ce s-a înfierbântat muiată în aluat, apoi din nou în ulei. După ce s-a copt, trebuie a-i da gust sărat, dulce, în toate felurile. De zece ani participăm la acest concurs, știu că încă așa ceva n-a fost preparat, așa că acum am adus ceva curiozitate.”

 

După semne „gofreul secuiesc” a convins și juriul, cei din Micfalău au obținut medalie și în categoria de plăcintă – specialitatea umplută cu gem de vișine a obținut premiul trei. Pe locul al doilea a ajuns echipa din Valea Zălanului, iar premiul întâi însă l-au putut duce acasă în Cernat. În această categorie s-a născut și o mențiune, pe asta a obținut-o Asociația Aquasic, care i-a reprezentat pe comunele Belin, Vâlcele, Hătuica, Malnaș-Băi și Olteni.



26 septembrie 2016