Consiliul Local din Târgu secuiesc și-a ținut ședința lunară în prima joi a lunii februarie, unde a trebuit să aducă decizie despre șaisprezece ordine de zi. Au discutat numeroase probleme importante, printre altele modificarea regulamentului celor două situri industriale, precum și cazul Fortyogó. Trebuie pus punct la sfârșitul unei alergături care se prelungește de 15 ani – a accentuat primarul Bokor Tibor.

 

Din bugetul pe anul 2016 al orașului Târgu Secuiesc au rămas 2.342.844 lei, la aceștia se adaugă suma necheltuită de 154.489 lei a sistemului sanitar, precum și 371.829 lei rămași în educație. Cei peste două milioane de lei le vor adăuga la partea de investiții, în sănătate și educație suma rămasă o vor cheltui pentru funcționare. Cel de-al doilea punct a vizat aprobarea hotărârii consiliului referitor la refinanțarea împrumuturilor bancare. Primarul Bokor Tibor a relatat că momentan Primăria are trei împrumuturi în derulare, în 2009 au solicitat 1,8 milioane de euro, în 2015 prin Trezorerie, la înființarea unui parc industrial 2,1 milioane de lei, pentru celălalt parc industrial CEC Bank a dat un împrumut de 2 milioane 750 mii de lei. „Plătim dobânzi mari pentru aceste sume, e timpul de a scade dobânzile. Am cerut oferte de la fiecare bancă, oferta cea mai avantajoasă ne-a dat-o Banca Comercială Română” – a subliniat edilul. Oferta băncii cuprinde schimbul împrumutului din euro în lei, iar totalul dobânzii să fie redus la 2.2 procente (până acum dobânda a fost  peste 4 la sută), astfel câștigul va fi 600.000 de lei.

 

În cel de-al treilea punct trebuie aprobată procedura de reeșalonare și/sau de amânare a achitării de impunere a restanței. Noul regulament stabilește condițiile, după care poate fi reeșalonată impunerea restanței. S-a modificat regulamentul de funcționare a parcului industrial Amylum, conform acestuia nu pot fi oferite nici în concesiune, nici în chirie clădirile sau terenurile. Și în regulamentul de funcționare al parcului industrial IFET vor fi câteva modificări. Va fi prelungită la 12 ani durata contractelor de chirie, deoarece, dacă careva ar introduce proiect pentru bani europeni, această perioadă ar fi necesară pentru proiect. Cealaltă modificare oferă o amânare de trei luni pentru achitarea chiriei și dispune că timp de cinci ani nu se poate modifica prețurile de chirie. Totodată, dacă consiliul oarecare va decide că ar vinde teren sau clădire din parcul industrial, atunci investitorul va avea drept de precumpărare, stă în modificare.

 

Reprezentanță juridică în cazul Fortyogó

 

Corifeii au aprobat solicitarea serviciului și reprezentanței juridice, a cărui propunere a fost consilierului Hegedüs Ferenc, care a introdus acest proiect de hotărâre ca președinte al comisiei care țintește totodată vânzarea complexului Fortyogó. Consilierul a cerut ca în procesul Fortyogó care tărăgănează de 15 ani, orașul să angajeze un avocat. După cum a raportat, prima sarcină a comisiei a fost de a evalua complexul. Firma câștigătoare a licitației din Sfântu Gheorghe a apreciat valoarea terenurilor și a imobilelor la 750.000 de euro. Aceasta a fost atacată de către reprezentantul firmei Fortyogó-Incitato, beneficiarul dreptului de preemțiune, referindu-se  la faptul că precedentul evaluator a stabilit 250.000 de euro (atunci încă nu i-a aparținut un teren de 3 hectare). „Rog sprijinul consilierilor la inițiativa domnului Hegedüs, pentru că m-am săturat de faptul că de 15 ani se distrează cu noi. Târgu Secuiesc are nevoie de complex, așa sau altfel, trebuie pus în ordine cât mai repede. Cumva trebuie să ajungem în acea fază, încât în 2017 să punem punct la sfârșitul cazului Fortyogó. Sau s-o cumpere firma cu drept de preemțiune, sau să ne lase în pace, ca să începem ceva cu el. Trebuie să facem totul pentru asta, e important ca în această cauză să ne reprezinte un avocat bine pregătit. Încredințăm reprezentanța noastră acelui avocat care a câștigat procesul terenului cu New Fashion care s-a prelungit ani la rând” – a rezumat primarul Bokor Tibor. Hegedüs a mai subliniat: mofeta aflată la Fortyogó este într-o stare excelentă, ar fi putut fi folosită de 15 ani.

 

Primăria ar angaja un manager al orașului

 

Orașul ar avea mare nevoie de un manager, aproape în toate orașele există, numai la Târgu Secuiesc nu – și-a început motivarea primarul. Este vorba de o muncă cu o mare responsabilitate, de aceea edilul ar modifica condițiile formulate anterior: în propunerea sa a solicitat ca la condițiile de a ocupa funcția de manager al orașului să adauge calificarea tehnică și vechimea de 9 ani. „Pentru această funcție avem nevoie de un om cu experiență, de aceea e justificată o vechime de 9 ani” – a argumentat.

 

Proiecte de hotărâre ulterioare

 

Primăria se gândește la înființarea unui teren de recreare în împrejurimile lacului Dac, însă deoarece l-ar rezolva prin proiect, ar trebui regrupat terenul care momentan figurează ca extravilan în intravilan. Pe lângă toate acestea, au mai decis mandatarea reprezentantului orașului Târgu Secuiesc pentru participarea la adunarea generală a Gosp-Com SA; despre preluarea imobilului aflat la numărul 6 din strada Abatorului din averea obștească în averea proprie a orașului; despre aprobarea planului de ocupare a posturilor de funcționar public pe anul 2017; repartizarea locuinței de serviciu pentru dr. Farkas Hunor Pál; despre planul lucrărilor de utilitate publică pe anul 2017; despre hotărârea referitoare la organizarea și funcționarea instituțiilor de învățământ pentru anul școlar 2017–2018; precum și despre modificarea contractelor de finanțare a străzilor Gării-Molnár Józsiás și Abatorului-1 Mai, de care a fost nevoie, deoarece datorită modificării taxei pe valoare adăugată (TVA) s-a modificat și valoarea investiției.

 

Consiliul Local din Târgu Secuiesc a sprijinit în unanimitate toate ordinele de zi.


3 februarie 2017