În comparație cu anii precedenți, la anul impozitele și taxele locale cresc cu zece la sută – a decis la ultima sa ședință ordinară Primăria Târgu Secuiesc. Proiectul de hotărâre despre acest lucru a fost adoptat cu majoritate de voturi.

 

Până acum impozitele au fost ținute la un nivel minim, însă politica guvernului actual va duce încet, dar sigur la faliment nu doar administrația din Târgu Secuiesc, ci toate administrațiile – a motivat acest pas primarul Bokor Tibor. A expus, că acel „joc” de impozitare în urma căruia va fi scăzut impozitul pe venit de la șaisprezece la zece la sută, înseamnă un minus de cel puțin șase milioane de lei pentru administrația orașului breslelor, suma redistribuită de până acum a fost 14 milioane de lei, iar în urma noii legi de impozitare, la anul orașul nu primește mai mult de opt milioane. Cheltuielile noastre însă au crescut, căci au fost mărite salariile, trebuie susținute instituțiile din subordine, trebuie să achităm factura de gaz și electricitate, respectiv serviciile comunale. Pentru a putea acoperi toate acestea, trebuie să taie banii de la investiții și vor fi nevoiți să renunțe la mai mulți investiții demarate – a expus Bokor Tibor.

 

Cetățenii varsă anual în bugetul local circa șapte milioane de lei. Comisia economică a analizat detaliat proiectul de buget pentru viitor și au avut un punct de vedere unitar, că trebuie mărite cu zece la sută impozitele și taxele. În numele Partidului Popular Maghiar din Transilvania Gál Elemér a expus punctul de vedere al fracțiunii, nu sprijină nicidecum creșterea de impozit, deoarece după părerea lor e prea mare cheltuiala în plus de zece la sută, raportat la venitul populației. În răspunsul său Bokor Tibor a relatat: mărirea cu zece la sută a impozitului și a taxelor înseamnă un surplus de șapte sute de mii de lei, raportat la o pierdere de venit cu minus șase milioane, nu compensează nici pe departe acea pierdere pe care o cauzează orașului breslelor noul sistem de impozitare. „Nu mărim impozitele pentru că așa avem chef, ci pentru că  suntem nevoiți s-o facem” – a subliniat Bokor Tibor.

 

La ședința de ieri, au renunțat la mandatul lor, și doi corifei ai orașului: consilierul UDMR Szöllősi Tamás din cauză de incompatibilitate, pe când Constatin Pătru, reprezentantul PNL și-a înaintat renunțarea la mandat referindu-se la motive personale.

 

În celelalte proiecte de hotărâre care, s-au aflat în ordinea de zi a figurat datoria de avere a două imobile (unul este proprietate publică, celălalt proprietate privată), respectiv au decis și despre vânzarea unui imobil din strada Petőfi Sándor. A fost modificat și hotărârea referitoare la proiectele sportive, care conform noilor legi s-au modificat, apoi au decis și despre prețul de pornire a vânzării materialului lemnos. Pentru modernizarea iluminatului public din Târgu Secuiesc e necesar pregătirea unui studiu oportun, acest lucru va fi încredințat de Primărie unei firme de specialitate – și acesta a fost votat. În comisia de examinare a cererilor pentru locuințe s-a schimbat o persoană și a fost alocată o locuință de serviciu pentru Dr. Májai Bruno, terapeut pneumolog.

 

A fost necesară modificarea bugetului local pentru că în buget au figurat mai multe articole a căror cheltuire nu s-a efectuat în 2017, acestea au fost regrupate. Ultimele cinci ordine de zi  s-au referit la funcționarea parcului industrial, printre altele l-au ales pe administratorul firmei acționare a parcurilor industriale, în persoana lui Szöllősi Tamás, care din cauză de incompatibilitate a demisionat din mandatul de consilier. Locul lui va fi preluat de către Dr. Gáspár Zsolt.


15 decembrie 2017