Szeptember 25-én, kedden Máthé Zsolt, a HC Bikák jégkorongklub elnöke és Márton Sándor alelnök, pályamenedzser a kézdivásárhelyi műjégpálya menedzseléséről, a létesítményben zajló tevékenységekről, illetve a hamarosan induló Korisuli programról számolt be a Székely Hírmondó napilapnak.

 

Márton Sándor a 2017–2018-as idény értékelésével kezdte beszámolóját. „2017. december 20-án adták át a födött műjégpályát, majd 21-én rendeztük az első közönség-korcsolyázást, és a téli idényben a lakosság körében népszerűnek bizonyult a létesítmény”, vélte. A pálya beüzemelésével egyidőben több csapat igénybe vette a létesítményt, itt tartotta edzéseit a sepsiszentgyörgyi jégkorongcsapat, emellett több brassói amatőr klub is. „A műjégpálya bérleti díja 250 lej egy órára, illetve, amennyiben hosszabb távra igénylik, 200 lej”, hangzott el. Versenyeket is rendeztek az új létesítményben: többek közt tavaly nemzetközi gyerektornát, illetve a THL (a Román Jégkorong Szövetséghez tartozó Transylvanian Hockey League – Erdélyi Jégkorong Liga) által is jegyzett, U8-as, illetve U10-es korosztályok számára kiírt hagyományos Fashion Kupa 10. kiadását, mely alkalommal két nap alatt 600 gyerek szállt jégre”.

 

Megjegyezte, a létesítmény megkapta a Román Jégkorong Szövetség jóváhagyását országos szintű bajnokságok lebonyolítására, gyerek- és felnőtt-tornákat egyaránt beleértve, és szeretnék elérni, hogy nemzetközi szintű bajnokságok lebonyolítását is jóváhagyják a műjégpályán.

 

Az augusztus elsején indult új idényben már két jégkorong-tábort szerveztek, nemrég megrendezték az első A-divíziós mérkőzést, és hamarosan újabbak következnek. „December 31-ig szerződésünk van a Steauával, ennek megfelelően a felnőttcsapat itt játssza az A-divíziós, hazai pályára kiírt mérkőzéseit, ahogy az U12-es és U20-as csapataik is.

 

A HC Bikák jégkorongcsapat háza táján is vannak újdonságok. „Van három edzőnk, egykori tanítványaim: Móré Szabolcs (tel.: 0743.036.495), Fetés Norbert (0757.920.586) és Fetés Róbert (0743.776.138), ők mindhárman a Román Jégkorong Szövetség edzőképző-iskola hallgatói. „Jelenleg toborozzuk a gyerekeket, célunk, a gyereklétszám feltornázása százra” – jegyezte meg Máthé Zsolt, a 2004-ben alapított HC Bikák Klub elnöke. Márton Sándor hozzátette, 3–4 évesen a legjobb elkezdeni. Várják a jelentkezőket (az edzők telefonszámán), és arra biztatja a szülőket, hogy engedjék gyerekeiket jégkorongozni. „Kitűnő körülmények vannak, és a megfelelő védőfelszerelésnek köszönhetően a sérülések kockázata elenyésző”, hangsúlyozta. Hozzátette, a műjégpálya környéke is tetszetős lett, a külcsínre a koronát a Vetró András szobrász által a nyolcvanas években készített, nemrég felújított, és végre méltó helyre került Jégkorongozó szobra teszi fel.

 

A folytatásban Máthé Zsolt a Korisuliról szólt. „Az október elsején újrainduló Korisuli keretében a település négy általános iskolájának 817 tanulója tanul korcsolyázni négy szakember irányításával: a hokiedzők mellett Petra Knezevic Kolarevic műkorcsolya-edző segít a gyerekeknek a korcsolyázás alapjainak elsajátításában. „Ez nem a hokiról, illetve a balettről szól, hanem pusztán a korcsolyázásról”, hangsúlyozta ki. Hozzátette, a gyerekek számára kötelező a védősisakok, illetve kesztyű használata, emellett opcionális a térd-, illetve könyökvédők használata. „Amennyiben szükséges, sisakot tudunk biztosítani, ahogy korcsolyát is azoknak, akiknek nincs sajátjuk,” hangsúlyozta. Megjegyezte, a trénerek részt vesznek a Salvatore Egyesület elsősegély-tanfolyamán, hiszen a gyerekek biztonsága elsődleges szempont.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Daczó H. Barna


2018. szeptember 27.