A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház május 21-én, csütörtökön 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében mutatja be a Tamási Áron műveiből összeállított előadását, a Rendes feltámadást.

 

Jegyek válthatók a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában munkanapokon 8 és 16 óra között, valamint az előadás előtt egy órával. Jegyek ára 15 lej felnőtteknek, 10 lej diákoknak és nyugdíjasoknak. Helyfoglalás a 0267 360 179 vagy a 0040 729 058 197-es telefonszámok valamelyikén lehetséges.

 

A Rendes feltámadás című Tamási novella a szerző egyik legreprezentatívabb írása. A székely „góbéság”, életforma ilyen fajta megfogalmazása az élet szélsőséges pillanataiban alkalmas lehet egy népcsoport, illetve egy világszemlélet bemutatására. E novella dramatikus szöveggé való átformálása szükségessé tesz a szövegben több dramaturgiai fordulatot is (születés, szerelem, féltékenység, barátság, szülő-gyerek viszony, halál, stb.). Egy, az élete vége fele járó ember számadása az életéről, olyan történet, mely csak az élet fontos lényegi kérdéseit feszegeti. E pillanatban már nincs szükség manírra, hazugságra, önámításra, hiszen hiányzik az ezekből fakadó érdek. Persze mindez Tamási szövegeiből.

 

Az előadás az emberről szól, a székely észjárás és logika megfogalmazásában. Lesz kinek a mondat ismerős, lesz kinek az ember. De reményeink szerint legtöbben azok lesznek, akiknek mindkettő. Nem egy vidám történetről beszélünk, de ahogy azt elmeséljük, és ahogy viszonyulunk hozzá, megmosolyogtató és ironikus, így lehetővé teszi, hogy nézőként objektív státusból ítéljük meg saját szubjektivitásunkat. Ugyanakkor egy már-már a „népszínmű” kategóriába tartozó szöveg újra teatralizálása ez, a mai színházi nyelvezetnek megfelelően.

 

Szereplők:

 

ÉNEKES Fülöp Zoltán m.v.
FIÚ Nagy Csongor
DEMETER Dunkler Róbert
LÁNY Jakab Orsolya
BARÁT Szűcs-Olcsváry Gellért
ASSZONY Vidovenyecz Edina

 

Díszlet/Jelmez: Bíró Boglárka m.v.
Mozgás: Lőrincz József
Rendező: Csurulya Csongor
Fény: Toásó István
Hang: Lőrincz József



2015. május 12.