Ünnepi keretek között nyílt meg a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda délután a tavaly rendkívül sikeresnek bizonyult, és idén is útjára indított Ezüst Akadémia második „tanéve”. Jelen voltak a szervezők – Sapientia EMTE és a helyi önkormányzat –, valamint a partnerszervezetek képviselői, és természetesen a sok-sok „hallgató”, a rendezvény hangulatát a Molnár Józsiás-iskola régizene-együttese emelte.

 

Kézdivásárhely viszonylatában mindenképpen figyelemre méltó a résztvevők száma: több mint 250 érdeklődő döntött úgy, hogy érdemes időt fordítania tudása gyarapítására.

 

Bokor Tibor polgármestert nem várt teendő tartotta távol a megnyitótól, üdvözlő szavait Ménessy Kinga tolmácsolta a hallgatóságnak. Megtudhattuk, hogy óriási volt az érdeklődés, rekordnak számító 7 (!) óra alatt teltek be az Ezüst Akadémia meghirdetett helyei, bár– amint az elöljáró fogalmazott – „borítékolható volt ezúttal is a siker, és ezt a sikert az előadásokat hallgató közönség adja”.

 

Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes a Sapientia képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta: örömmel tért vissza, hiszen az első évfolyam előadóinak sorában is jelen volt. Dr. Dávid László rektor üdvözletét is tolmácsolta, és megköszönte a hallgatóság bizalmát, amiért megtisztelték a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet azzal, hogy az információszerzés forrásául választották. Mint kiderült: immár három helyszínen 1100 „ezüst akadémiást” tudhatnak soraikban.

 

„Megtiszteltetés minden alkalom, amikor a Sapientia-egyetemhez köthető rendezvényen szólhatok a jelenlevőkhöz” – indította beszédét Csige Sándor Zoltán vezető konzul. Arra intett, ne azt kutassuk, hogy honnan kaphatunk segítséget, hanem azt keressük, miként tudunk önmagunkon segíteni, és ebben a tudás lehet az eszközünk. Ki kell használni az Ezüst Akadémiához hasonló, felnőttoktatással kapcsolatos lehetőségeket, amelyek személyes és közösségi tudásunk gyarapítására adnak alkalmat, mondta.

 

Ráduly Attila a Zöld Nap Egyesület partnerszervezet részéről gratulált azoknak, akik résen voltak, és elcsípték a lehetőséget az akadémiára való jelentkezésre, és azt kívánta: legyenek ennyien a tanévzárón is.

 

Bakk Vitális Kinga a főtámogató Pro Sanitate Egyesület képviseletében osztott meg néhány szép gondolatot, mint mondta: a tudásszomj és az életkor is összeköti a teremben helyet foglalókkal. Két generáció, a veterán: 1925–1945-ben születettek és a baby-boom: 1946–1964 között világra jöttek jellemzőit ismertette, kétséget sem hagyva afelől, hogy „mi még mindig tanulni akarunk”, hozzátéve, mindemellett az együttlét, a közösségi érzés, az emberi kapcsolatok ugyanolyan nagyságrendűek.

 

Végül hasznos tudnivalók is elhangzottak, Csíki Adél, a Sapientia csíkszeredai karának PR-felelőse elmondta: a hallgatókat ebben a „tanévben” 14 előadásra várják, amelyek tematikája széles skálát ölel fel. Zömüket a Sapientia oktatói tartják, másokat meghívott előadók, és az alkalmak 70%-án, azaz 10 előadáson kell részt venni ahhoz, hogy az évzárón díszoklevelet kaphassanak a beiratkozottak. Nagyon fontos, hogy aki esetleg valamilyen okból mégsem tud rendszeresen eljönni, jelezze, és adja át a helyét, hiszen a várólistán félszáz személy nevét jegyzik.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Farkas Imola



2017. október 6.