Csütörtöktől vasárnapig a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban a helyi önkormányzat és az Assa Divi Kft. közös szervezésében tizedik alkalommal rendeztek dísznövény-kiállítást és -vásárt. Az időjárás ezúttal a szervezők mellé állt, és bár az előző évekhez képest kevesebb termelő kínálta növényeit, virágait és kertészeti árucikkeit, a látogatók nem tértek haza üres kézzel. Kísérő programokban sem volt hiány, és a négy nap alatt több ezren fordultak meg a helyszínen.

 

A kiállítók közül mindenki nem érkezett meg első nap, többen pénteken kapcsolódtak be a rendezvénybe, ám a teret a négy nap alatt az előző évekhez hasonlóan így is a virágok, gyümölcsbokrok és fák uralták. A helyiek folyamatosan jöttek-mentek, többen közülük régi ismerősként üdvözölve egyik-másik termelőt, akik között akadt olyan is, aki a kezdetektől részese a rendezvénynek.

 

A fejlődés útja

 

Krébecz József társszervező, az Assa Divi Kft. ügyvezetője lapunknak az elmúlt tíz évet értékelte.

 

– Egy ilyen jubileum alkalmával az ember óhatatlanul visszaemlékezik. Első alkalommal Magyarországról hoztuk a kiállítókat, mert a helyiek közül alig lehetett egy-két termesztőt rábírni, hogy vegyen részt a rendezvényen. Nem azért hoztunk magyarországi kiállítókat, hogy konkurenciát teremtsünk a helyi termelőknek, hanem azért, hogy ezáltal bevezessünk egy népszerű, színvonalas rendezvényt, amely az évek múlásával egyre inkább a helyiekről szól. Tíz év után kijelenthetem, elértük célunkat, hiszen az idén jelen lévő kiállítók között egyetlen magyarországi sincs. Úgy vélem, sikerült megszerettetni a rendezvényt a várossal, elismertetni azt a kiállítókkal – nyugtázta.

 

Krébecz József: elértük a célunkat

 

Hozzátette, a helyiek tíz év alatt rengeteget fejlődtek, és megállnák helyüket bármilyen hasonló rendezvényen.

 

– Európai színvonalúra emelték a dísznövénytermesztést, ahogy ezt a magyarországi kiállítók is megfogalmazták, amikor néhány éve hívtam őket az eseményre. Ez öröm számomra, hiszen a jelmondatunk az, hogy „a kertkultúra legyen mindennapjaink része”. Minél több rossz hír érkezik a világból a környezet pusztításával kapcsolatban, annál nagyobb jelentősége van az ilyen helyi kezdeményezéseknek, és annál fontosabb, hogy évente legalább egyszer állítsuk reflektorfénybe a növényeket, ezen belül a dísznövényeket. A rendezvény Erdély-szerte ismertté és elismertté vált, 300 kilométerről is jöttek kiállítók, ez a fejlődés útja – vélte.

 

Egyes termelők távolmaradásáról így vélekedett a szervező.

 

– Egyre nagyobb érdeklődés övezi a rendezvényt, jönnek a látogatók most is, amikor hetekkel korábban beköszöntött a nyár, és mindenki hozzálátott kertet szépíteni, nekünk meg a megszokotthoz képest egy héttel később sikerült idejönni, hiszen a csíksomlyói búcsúval egyidőben nem akartuk megszervezni a vásárt. Volt termelő, aki jelezte, hogy elkelt minden növénye korábban, így nem vesz részt a rendezvényen. Jövőben egy héttel hamarabb tartjuk meg az eseményt – summázott.

 

„Szépek, de drágák”

 

A Marosszentannáról érkezett Deák Gergelytől az kérdeztük, mitől annyira gyönyörűek kiállított virágai.

 

– A megfelelő tápanyagot, hőmérsékletet és vízmennyiséget kell biztosítani a növények számára. Újdonságunk, amit mindenki megcsodál, a tölcsérjázmin, amely, bár mediterrán növény, megél minálunk is.

 

A sepsiillyefalvi Pinus Siculus kertészettől Adorjáni Balázs a kezdetektől résztvevője a rendezvénynek.

 

– Őshonos gyümölcsfák és gyümölcsbokrok szaporításával foglalkozunk. Ezeket ősszel vagy kora tavasszal bekonténerezzük, hogy szállíthatók legyenek. A fák és gyümölcsbokrok mellett rózsát és fűszernövényt is hoztunk, így a vásárlóknak van, miből válogatni. Legnépszerűbbek a batul, pónyik, Jonathan-, bőralma, Budai Domokos-, Török Bálint- és a piros nyári alma, emellett a ribizli, szeder, egres, málna, amit az emberek késő tavasszal, illetve nyár elején a kiskertbe elültetnek. A vásárlók általában szkeptikusak, megkérdezik, hogy ilyenkor el lehet-e ültetni a gyümölcsfát és bokrot. Természetesen el lehet, ahogy a virágokat is. Csak ki kell venni a konténerből, és a gyökerükön levő termőfölddel együtt elültetni – fejtette ki.

 

Kerekes Csaba Nagyenyedről érkezett gyönyörű rózsáival.

 

– Ötödik éve hozunk rózsát a rendezvényre. Természetesen tanácsokkal is segítünk vásárlóinknak. Megjegyzem, a hegyközi medencék éghajlata kedvező a rózsák számára. Bár vannak évek, amikor sok rózsa kifagy, ez nem azt jelenti, hogy rossz fajtáról van szó, hanem az év hordja a rózsa élethosszát. Általában erősen csapadékos években fagy ki a rózsa, mivel nem érik ki a fája. Konténeres rózsákat hoztunk, ezeket a nyár folyamán bármikor ki lehet ültetni. Télen a futórózsát úgy hagyjuk, ahogy van, míg a bokorrózsák tövét felhantoljuk földdel. Ősszel sima trágyával, tavasz végén, nyár elején szárnevelő trágyával táplálhatjuk.

 

A járókelők véleményére is kíváncsiak voltunk.

 

– Nagyon szépek a virágok, csak a tavalyi árakhoz viszonyítva nagyon drágák. Minden évben kijárok a rendezvényre, akár több alkalommal is, és természetesen virágot is vásárolok – osztotta meg lapunkkal Péterfi Rozália.

 

Műsorok mindenkinek

 

A Mesterek sétányán a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület által szervezett kézművesvásár kiállítói kínálták portékáikat, szombaton Lukács Zoltán kertészmérnök, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, a Magyar Díszkertészek Szövetségének alelnöke, a faápolásról tartott előadást, a Bóbita Egyesület által szervezett Mesekertben egész napos gyerekfoglalkozások várták az óvodásokat és kisiskolásokat, emellett a helyi iskolák és óvodák műsorai, továbbá a KSE Pap Ágnes által vezetett táncszakosztálya szórakoztatta a látogatókat.

 

A Nők Egyesülete, a Zöld Nap Egyesület, továbbá a Kézdivásárhelyi és Környékbeli Vállalkozók (KKV) egyesülete által szervezett Ízek és illatok című rendezvényről a szervezőktől érdeklődtünk.

 

– A három egyesület tagjai pityókatokányt készítettek sarvalt káposztával, az alapanyagokat a Bertis cég biztosította. Szívesen vettünk részt a közös akcióban, szeretünk főzni – osztotta meg lapunkkal a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke, Fülöp Magdolna. – Szívesen tettünk eleget a felkérésnek, hogy tegyük „ízletesebbé” a rendezvényt, és csapatunk tagjai mindent elkövettek, hogy a kiállítók mind a tíz ujjukat megnyalják ebéd után – tette hozzá Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

 

Forrás: a Székely Hírmondó riportja, Daczó H. Barna írása



2018. május 29.