Szerdán délután a megmérettetést második alkalommal hozta tető alá Kézdivásárhely önkormányzata és a Vigadó Művelődési Ház, a versenybe tíz diák nevezett be.

 

A tavaly a szavalóverseny megszervezésével Kovászna Megye Tanácsának felkérésére válaszoltak, miszerint a Gábor Áron-emlékév keretében minél több olyan programra kerüljön sor, amely a hős tüzérőrnagynak állít emléket. Ménessy Kinga zsűritag híradónknak elmondta: szeretnék, ha a „Zúg Március” szónokverseny nyomdokaiba lépve ily módon válasszák ki a március 15-i ünnepségek szavalóit.

 

„Érezhető volt a színvonal növekedése a tavalyhoz képest, a tíz elhangzott szavalatból hetet díjazni is tudtunk. Próbáltunk olyan szempontok szerint értékelni, amelyek megállják a helyüket azokon a helyszíneken, amelyeken elhangzanak majd a szavalatok. Így azt a döntést hoztuk, hogy egy kellő hangorgánummal rendelkező fiatalember legyen az, aki március 15-én a főtéren szaval és egy egészen elbűvölő szavalat legyen az, amelyet a Vigadó földszinti kiállítótermében hallgathat meg a közönség”  – tette hozzá Ménessy Kinga a városháza sajtóreferense.

 

A szavalóverseny első díját Jánosi Zsolt nyerte, a Turóczi Mózes Iskola hetedik osztályos diákja a március 15-i ünnepségen szavalhatja el Petőfi Sándor „A szabadsághoz” című versét. A második helyet a Petőfi Sándor Iskola ötödikes diákja, Rancz Gyárfás Hanna szerezte meg, ő a vasárnapi ünnepségen a Vigadó Művelődési Házban Gábor Áron ágyúja mellett mondhatja el versét. A harmadik helyezett Nánia Hanna lett, aki Nagy Mózes Elméleti Líceum ötödik osztályába jár és a testvérvárosi küldöttségek részére rendezett vacsorán szaval majd.

 

Dicséretben részesült a Petőfi Sándor Iskolából a hatodikos Enache Nikolett és az ötödikes Deszke Hanna, valamint a Nagy Mózes Elméleti Líceumból az ötödikes Nánia Hilda. Len Balázs hatodikos „kantás” diák szintén dicséretet kapott.

 

Forrás: Kertész Tibor, Profi Rádió



2015. március 12.