A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület által ötödik alkalommal megszervezett Háromszéki Huszártoborzó a céhes városba érkezik június 22-én, vasárnap, 13 óra 30 perckor. Kovászna Megye Tanácsának és az esemény útvonalába eső háromszéki települések önkormányzatainak támogatásával, a toborzó csapatok idén két napon át Dálnok-Albis-Csernáton-Ikafalva-Futásfalva-Torja-Kézdivásárhely útvonalon vonulnak, hogy felelevenítsék régi katonai szokásunkat.

 

A díszes huszársereg vasárnap 13 óra 30 perckor Torja irányából érkezik be Kézdivásárhelyre, majd az Ady Endre utca – gatyaszári körforgalom – Petőfi Sándor utca útvonalon vonulnak be a Gábor Áron térre, a Vigadó Művelődési Ház elé, ahol Derzsi Gyula, a város alpolgármestere fogadja őket. A rövid, hagyományokat bemutató műsorban a Perkő Néptáncegyüttes és a csernátoni táncegyüttes működik közre, a huszárok pedig megkapják a város szalagját a toborzó zászlajára. Ezután a sportcsarnok felé veszik az irányt a Petőfi Sándor utca és Nicolae Balcescu utca útvonalon, ahol egy hosszabb pihenő után Oroszfalun, Sárfalván és Nyujtódon is áthaladva elhagyják a várost.

 

A Háromszéki Huszártoborzó öt éve Kézdivásárhelyről indult útjára, azzal a céllal, hogy felelevenítse a huszártoborzó évszázados hagyományát. A verbuválás lényege: meggyőzni a férfiakat arról, hogy vállaljanak hadiszolgálatot. A népszerűsítés ezelőtt úgy történt, hogy a toborzó katonák kocsmákban vagy más nyilvános helyen felkeresték a helyi legényeket, ma már a hagyományőrző egyesületek a hagyományaink bemutatása és megőrzése érdekében szerveznek huszártoborzókat.


 


2014. június 17.