Ahogy mondani szokás, ajtóstól érkezett meg a tél Kézdivásárhelyre, szombat este már vastag hótakaró borította a céhes város utcáit, így igazi téli hangulatban gyúlt meg a főtéren elhelyezett adventi koszorú első gyertyája. A hóvihar ellenére többszáz érdeklődő jelent meg a Gábor Áron téren, hogy részt vegyen a gyertyagyújtó ünnepségen.

 

Az adventi gyertyagyújtást immár harmadszor közösen szervezte meg a városháza, a katolikus és református egyházközség. A kantai egyházi kórus Frans Joseph Krafft Benedicamus Domino műve után első­ként T. Farkas Alajos, a kantai templom segédlelkésze szólt az egybegyűl­tekhez, és felkérte Bokor Tibor polgármestert, gyújtsa meg az adventi koszorú első gyertyáját, majd mondja el adventi gondolatait. A polgármester köszönetet mondott amiért harmadszor élheti meg ezt a közösségi élményt, majd Márai Sándor Füveskönyv című művéből idézett: „Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. Felejts el mindent, ami a hétköznapok szertartása és feladata. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. (…) Legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.”

 

Az első gyertya lángra lobbanásával egyszerre borult karácsonyi fénybe a város főtere. A segédlelkész mellett Beder Imre lelkipásztor mondott imát, idézte fel az advent üzenetét. A gyertyagyújtáson adventi éneket énekeltek a Benedek Elek és a 2-es számú óvoda ovisai, valamint a Petőfi Sándor-iskola 3. és 5. osztályos diákjai. Eredeti tervüktől eltérően a Református Kollégium tanulói nem hangszerekkel adták elő adventi éneküket, ezt az időjárás nem engedte. Fórizs Barbara végül egyedül énekelte el a dalt, viszont angyali hangja kíséret nélkül is méltó befejezése volt az adventi ünnepségnek. A gyertyagyújtás végén a Nők Egyesületének tagjai kaláccsal és forró teával kínálták a résztvevőket.

 

Az adventi koszorú második gyertyáját december 6-án, szombaton 18 órától Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke gyújtja meg. Közreműködik a Cantus kamarakórus, a Manócska és 3-as számú Napköziotthon, a Turóczi Mózes-iskola és az Apor Péter Szakközépiskola.



2014. december 2.