Tavaly októberben nyílt meg a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Az étel tisztessége. A polgári étkezés tárgyi emlékei Háromszéken című étkezéskultúra-kiállítása, melynek immár záróeseményeként február 20-án, dr. Pozsony Ferenc egyetemi tanár és Dimény Attila muzeológus táplálkozáskultúra-konferenciát szerveznek.

 

Az előadások 10 órától kezdődnek, a következő sorrendben: Szőcsné Gazda Enikő (Sepsiszentgyörgy) a székelyföldi mézeskalácsosokról beszél, ezt követően Perger Gyula (Tata, Magyarország) a győri magyar ispotályok táplálkozástörténeti kuriózumait osztja meg az érdeklődőkkel. Nyisztor Tinka (Pusztina) a moldvai csángó magyarok élelmiszertárolási szokásait ismerteti, majd Incze Fejér Anikó (Sepsiszentgyörgy) előadása révén az erdélyi örmény konyhával ismerkedhetünk. Sári Zsolt (Szentendre) a bárány- és juhételek fogyasztásáról, Pozsony Ferenc (Kolozsvár) pedig a székelyföldi fesztiváli konyháról tart előadást.

 

Az előadások sora a tatai, szentendrei és a helyi muzeológusok témába vágó tapasztalatainak megbeszélésével folytatódik, majd 14 órától bemutatják Hantz Péter, Pozsony Ferenc és Füreder Balázs Kürtőskalács – a világ minden táján ismert székely-magyar sütemény, illetve Kinda István A Csángó Néprajzi Múzeum és gyűjteményei című könyveket.



2015. február 11.