Kézdivásárhelyen találkoztak a székelyföldi magyar városok polgármesterei, ahol közös kérdésekről értekeztek és aktuális problémákat vitattak meg. A polgármesterek találkozója Székelyudvarhely polgármesterének, Gálfi Árpádnak javaslatára indult el a 2016-os választások után, azóta negyedévente mindig más városban tartják a találkozót. A kézdivásárhelyi találkozó keretében, a mindenkit érintő kérdések mellett, két elődásra is sor került: Dr. Kádár Magor és Gyerkó László tartottak előadást a polgármestereknek.

 

A kézdivásárhelyi találkozón Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Kovászna, Barót, Tusnádfürdő, Borszék, Szentegyháza, Székelykeresztúr és Nyárádszereda polgármesterei vettek részt. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere házigazdaként elmondta: fontosnak tartja ezeket az összejöveteleket, mert a problémák a legtöbb esetben közösek, a dillemák is hasonlóak, és ezek a legjobb alkalmak arra, hogy kötetlenül, mélyrehatóbban tudjanak beszélni közös témáikról. A találkozónak két meghívottja is volt, akik mindketten olyan témával készültek, amelyek minden székelyföldi magyar várost érintenek. Dr. Kádár Magor, egyetemi docens, kommunikációs szakember a városmárkázás fontosságáról beszélt, kiemelve: a városvezetőknek oda kell figyelniük arra, hogy mit mondanak el és mit akarnak elmondani városukról, hiszen ez nagyban meghatározza megítélésüket. „Az nagyon jó, ha a városmárkázás folyamatának kezdetekor az adott városnak már van egy erős szimbóluma, ami köré építhetjük a városbrandet. Kézdivásárhely esetében egyértelműen Gábor Áronra és az udvarterekre helyeztük a hangsúlyt, hiszen a városvezetés ezeket nevezte meg a legfontosabb üzenethordozóknak” – mondta a szakember a téma kapcsán.

 

Gyerkó László, a Versenytanács elnökségi tagja a Versenyhivatal szerepéről beszélt, kitért a hatályban lévő törvényekre, a kivizsgálások miértjére, a bírságokra és állami segélyekre, illetve hosszabban vázolta azokat a szakterületeket, amelyek részesültek állami támogatásban az elmúlt évben. Előadása végén elmondta: használható dokumentációval is szeretne szolgálni a székelyföldi polgármestereknek, amelyből kiderül, hogy hogyan kell összeállítani egy Versenytanácsnak szánt iratcsomót, illetve, hogy milyen kérdésekben tud segítségükre lenni a Versenytanács.

 

A találkozó további részében a polgármesterek meglátogatták a 11 hónapja elkészült műjégpályát, és aktuális kérdésekről értekeztek.2018. november 23.