Két hét múlva kezdetét veszi Kézdivásárhely 32. városnünnepe az Őszi Sokadalom. Az idei programkínálatban minden eddiginél több helyi program található, emellett nagyszínpadi koncertek, hagyományos termék- és kézműves vásár, utcazene, könyvvásár és régi autók bemutatója várja az érdeklődőket.

 

 Az idei városnapok a 2019-es felálláshoz hasonlóan a Petőfi Sándor utcától a Gábor Áron téren át egészen a Kaszárnya előtti térig terjed: összesen tíz helyszínen, közel 50 programponttal. Kiemelt szerepet kapnak ebben az évben a szabadtéri, ülős előadások: pénteken a Pesti Művész Színház Csárdáskirálynője lesz a vendégünk, majd szombaton a VigadóArt Koncertszínház kapja a főműsoridőt, amely egy ízig-vérig helyi tehetségeket felvonultató látványos színház- és koncertélmény lesz – fejtette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Bokor Tibor polgármester.

 

A rendezvény kiemelt újdonságai közé tartozik, hogy két új helyszínnel fog bővülni: a Vigadó udvarán könyvvásár lesz, a kaszárnya előtt pedig látványos amerikai, régi autók seregszemléje, mindkettő köré kulturális programot is szerveznek.

 

A könyvvásáron az Idea Könyvtér és a Pro Print kiadó lesz jelen, a meghívottak között jelen lesznek Muszka Sándor, Sántha Attila és Dimény H. Árpád kézdivásárhelyi szerzők. A kínálatot színesíti egy könyvbemutató is, Zilahi Csaba könyve, az Erdélyi MagyaRock ismertetése után a Bumeráng játszik a kisszínpadon. Pénteken szintén kisebb koncertek töltik meg a teret, illetve a gyermekváros egyórás szünetében, minden nap 14 és 15 óra között gyermekelőadás várja a kicsiket.

 

Az Őszi Sokadalom vásárnyitója ezúttal is péntek délután, azaz augusztus 26-án lesz, amelyen a Tanulók Klubja mazsorettcsoportja és fúvószenekara lép fel. Pénteken a nagyszínpadi fellépők sorát helyi zenekar nyitja, ők lesznek a Káer ft. Kapriccio, akiket az erdélyi zenei paletta energikus színfoltja, a Koszika and the HotShots követ, végül pedig minden idők legismertebb és legtöbbet játszott operettje, a Csárdáskirálynő zárja az első napot. A szombatot humorral nyitja a Pittyes 2es és Gyufa, majd a folytatásban a No Sugar zenekar lép színpadra. A szombat estét a helyi tehetségeket felvonultató VigadóArt: Felemel című koncertszínháza zárja. Az esemény zárónapján, vasárnap, a legkisebbek örömére, fellép az Égen-Földön zenekar, majd a magyarországi Tortuga, a jól ismert Kormorán együttes és végezetül a népszerű Hooligans zárja az idei kiadást – ismertette a városnapok részleteit, Bartos-Ménessy Kinga, a programok koordinátora.

 

Az előző évekhez hasonlóan, idén sem maradnak el a közkedvelt programok, mint a hagyománnyá vált Pityókafesztivál, Borudvar, de lesz utcazene, termék- és kézműves vásár, és a legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen az általuk jól ismert Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek terére hívják önfeledt mókázásra. Az esti bulikról az Urbanizé Garden gondoskodik, ahol négy magyarországi és három helyi lemezlovas biztosítja a hangulatot. Az idei rendezvényen ugyan más helyszínen, de rendhagyó módon, helyet kap az Ifjúsági tér is: tartalmas előadások, chill zone és csapatjátékok várják az odalátogatókat.

 

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere hozzátette: Kézdivásárhely idén három jeles évfordulót ünnepel: első okleveles említésének 615 éves évfordulója van, városi rangra emelésének 595 éves évfordulója van, elnevezésének június 28-án pedig 460 éves évfordulója volt. Ezen jeles évfordulók tekintetében a város napja tulajdonképpen június 28-án van, ezért jövőre – más néven ugyan – de a városnapokat valószínű, hogy június 28. és július 2. között tartják.

 

Az Őszi Sokadalom részletes programja: https://bit.ly/3ptsFzO


2022. augusztus 12.