Négy nyertese mellé újabb győzteseket keres Kézdivásárhely önkormányzata a Részvételi Költségvetés elnevezésű pályázatban, amelynek elsődleges lényege bekapcsolni a lakosságot is városfejlesztésbe: a lakók által tett javaslat anyagi részét és a kivitelezést az önkormányzat vállalja fel. A pályázásra november elsejétől van lehetőség.

 

A szabályzat szerint a helyi tanács minden évben elfogad egy keretösszeget a beruházásoknál, amelyet fizikai személyek vagy egyesületek pályázhatnak meg. Továbbá, a Részvételi Költségvetés olyan kezdeményezéseket foglalhat magába, amelyek a lakóktól jönnek, és nem képezik az önkormányzat beruházási tervének a részét. A Részvételi Költségvetés emellett egy lehetőség arra, hogy bármelyik 18. életévét betöltő lakos kezdeményezőként szubjektíven, de a közérdeket képviselve tegyen le javaslatokat a hivatal asztalára. A kezdeményező nem csak javasol, hanem költségvetéssel és látványtervvel ellátott pályázatot kell leadjon, világossá kell tegye, hova, miként akarja megvalósítani azt, mi célt szolgál a pályázata és milyen pozitív hatással lesz a város életére. Ezután, a pályázat egy szűrésen megy át, amelyből kiderül, hogy jogilag és technikailag kivitelezhető-e az.

 

Összesen hat kategóriában lehet javaslatot benyújtani:

– utcai infrastruktúra: sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek;

– közterületek, köztéri bútorzat rendezése;

– zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.);

– mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.;

– oktatási és kulturális infrastruktúra;

– Smart City, digitális város.

 

Egy kategóriában, egy személy, csak egy javaslatot nyújthat be a Részvételi Költségvetés online felületén. Amint az ötletgazda a pályázatot benyújtotta, együtt fog dolgozni az önkormányzat felelősével. Ha egy pályázat átment a szűrőn, felkerül a bp.kezdi.ro felületre, ahol a lakosság szavazhat rá. Csak a lakók által leadott szavaztok számítanak, és a legtöbb szavazatot kapó projektek kerülnek be a költségvetésbe. A nyertes projekt(ek) szerzőjével folyamatos kommunikáció történik a kivitelezés végéig. Az idei kézdivásárhelyi költségvetésben 100.000 lej különítettek el, egy projektre maximálisan 50.000 lej kérhető, de támogató – szponzoráció gyanánt – tehet még hozzá pénzt, ezt szponzorszerződéssel kell eljuttatnia az önkormányzat felé.

 

A pályáztatási felület kétnyelvű, ahol 2022. november 1-től lehet leadni a pályázatokat, azaz feltölteni a bp.kezdi.ro oldalra.

 

A 2022-es Részvételi Költségvetés ütemterve:

PROJEKTEK BENYÚJTÁSA

2022. november 1–30.

 

ELLENŐRZÉS

2022. december 1–15.

 

SZAVAZÁS

2022. december 16. – 2023. január 10.

 

KIVITELEZÉS

2023. január 16-tól

 

Egyéb információkat a bp.kezdi.ro oldalon találnak.


2022. október 25.