Kézdivásárhely Önkormányzata – dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester személyében – két fontos értekezleten vett részt, melyek keretében német befektetőkkel tárgyalt olyan stratégiák kiépítéséről, amelyek a fenntartható energia és fejlődés, valamint a korszerű technológiák megteremtésére irányulnak.

 

A tárgyalások a Német-Román Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében zajlottak. A német iparkamara tagja annak a hálózatnak (továbbiakban AHK), amely a német külkereskedelmet támogató intézményeket tömöríti. Az AHK romániai üzleti delegációján nyolc német befektető vállalat vett részt, amelyek közül kettővel 2021. április 23-án értekezett dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester. Az online tanácskozáson bemutatásra került Kézdivásárhely is, különös hangsúlyt fektetve a város optimális földrajzi elhelyezkedésére, valamint infrastrukturális és humánerőforrás sajátosságaira. Mindemellett, a tárgyalás két másik német alanya előterjesztette vállalataik alapvető prioritásait és célkitűzéseit, hangsúlyozva, hogy nyitottak lennének egy hosszú távú együttműködésre a kézdivásárhelyi önkormányzattal.

 

Az értekezlet egyik német befektető vállalata, a BABLE GmbH olyan projekteken dolgozik, amelyeknek célja Európa városait Smart City kategóriába sorolni. Mindezt olyan stratégiákkal érik el, amelyek a fenntartható fejlődés és energetikai, többdimenzós innovációkra fókuszálnak. A befektető referenciaként említette Liverpoolt és Potsdamot.

 

Az értekezlet másik német befektető vállalata, az Inter Engineering GmBH olyan technológiák kiépítésén dolgozik, amelyek a korszerű hulladékfeldolgozásra koncentrálnak, különös hangsúlyt fektetve a szemetek anaerob bontására, valamint a maradandó anyagok elgázosítására.

 

Kézdivásárhely Önkormányzata elkötelezett abban, hogy a folyamatos fejlődést elősegítő networking kiépítése érdekében értekezleteken vegyen részt, amelyeken a város jellegzetességeit és befektetési lehetőségeit mutatja be a célból, hogy a nemzetközi befektető szféra tagjaivá válhasson.


2021. április 29.