Fiatalos lendülettel, szakmai alázattal és számos innovációs ötlettel a fejében vág neki alpolgármesteri teendőinek Kézdivásárhely ma megválasztott új elöljárója, dr. Szilveszter Szabolcs. Környezetmérnökként szívügye minden, ami a körülöttünk lévő világot jobbá teszi, hisz az innovációs megoldásokban, ezeket szorgalmazza is, és felvállaltan, szakmai tudásának felhasználásával áll a kézdivásárhelyi vízprobléma megszüntetésének élére.

 

Dr. Szilveszter Szabolcs négy évvel ezelőtt sétált be Bokor Tibor polgármester irodájába, és szolgálatra jelentkezett. Tenni akart városáért, úgy érezte, a külföldön szerzett tapasztalata és sajátos szemlélete előre viheti Kézdivásárhelyt. Tudását és ötleteit szülővárosában szeretné megvalósítani, mostmár ide köti családja is: felesége és másfél éves kisfia. Szilveszter korábban azt nyilatkozta, közéleti munkájában nem politikai ambíció hajtja, hanem kihívást lát a legégetőbb problémák megoldásában. „Az önkormányzat munkáját szeretném átláthatóbbá tenni a polgárok számára, megismertetni velük folyamatokat, bevonni őket a döntéshozatalba, egyszóval nyitottabbá tenni a hivatal működését számukra. Fiatal vagyok, maximalista, tele energiával és tenni akarással” – mondta határozottan Kézdivásárhely új, egyöntetű szavazattal megválasztott alpolgármestere.

 

„Nagyon örülök annak, hogy a városatyák Szabolcsnak szavaztak bizalmat, jó döntés volt. Az elmúlt négy évben is összhangban tudtunk együtt dolgozni, sokat segített a városnak, főleg a víz- és csatornahálózat problémáiban, de most, hogy betölti az alpolgármesteri tisztséget, méginkább megvitathatok vele olyan kérdéseket, amelyekre együtt hatékonyabban megoldást találunk” – mondta az ülés után Bokor Tibor polgármester.

 

Bemutatkozó

 

Szilveszter Szabolcs környezetmérnök, az energetikai tudományok doktora, valamint egy mérnöki tanácsadó cég tulajdonosa. Környezetmérnöki diplomáját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszékén szerezte 2008-ban. Az egyetemet befejező évben a Bukaresti Műszaki Egyetem Hidraulika és Környezetmérnöki Intézet doktori iskolájának diákja volt, ahol biológiai szennyvíztisztítás témakörben szerzetem PhD fokozatot (2011). A PhD befejeztével tanársegéd, majd 2014-től egyetemi adjunktusi pozícióban dolgozik a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszékén. 

 

12 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, eddigi pályafutása alatt 16 angol nyelvű szakcikknek volt társszerzője, 25 konferencián vett részt (2016 AWSPT Legjobb előadás díj), hat kutatási projektben vezető vagy tag volt. 2010-ben a heidelbergi EMBL világhírű kutatóközpont P-Cube ösztöndíjasaként kutatási munkát végzett bioagregtumok mikroszkópos vizualizálása terén. Az ecuadori tanügyminisztérium Prometeo ösztöndíjasa volt, így egy évig Ecuadorban vízgazdálkodás területén végzett kutatást (ivóvíz és szennyvíztisztítási technológiák üzembe helyezése, vízhálózat hidraulikai modellezés, hálózati vízveszteség stb.), valamint oktatott a helyi egyetemen (UTN-Universidad Tecnica del Norte).

 

A Sapientia Egyetemen környezettechnológiai tárgyakat oktat, emellett az Erasmus+ program keretében tanított Budapesten (ELTE) és Veszprémben (Pannon Egyetem), valamint 2018-ban vendégoktató volt a Dél-Afrikai Köztársaság, Fokváros CPUT egyetemén.

 

Akadémiai tevékenységei mellett számos ipari megbízatásban dolgozott víz, szennyvíztisztítás és más környezeti biotechnológia területen. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületének külső, valamint más szakmai szervezetek tagja. A Román Környezeti Egyesület (Asociația Română de Mediu ARM) vezetőtanács tagja.

 

Kétszer kapta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által hirdetett Fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjat (2017, 2018), valamint a Marie Curie MSCA kutatási pályázat Seal of Excelence (2018) díját. Számos szakmai angol nyelvű folyóiratnál bírálói tevékenységet folytat.

 

Tanácsosként sem volt tétlen

 

Tanácsosi tevékenysége alatt több határozattervezetet írt meg és terjesztett elő, valamint a városrendészeti bizottság elnökeként, az elmúlt négy évben, több mint negyven határozattervezetet vizsgált át és hagyott jóvá. Az ő nevéhez fűződik a fizetéses parkolás szabályzatának és alkalmazásának kidolgozása (Kis Levente tanácsoskollégájával közösen), a totem szimbólum pályázat szabályzatának kidolgozása, alkalmazása és lebonyolítása, a Helyi Rendőrség kompetenciájához tartozó szabályzat előterjesztése és vitatása (a Helyi Rendőrséggel közösen).

 

Ő a megálmodója, előkészítője és az informatikai felületek kivitelezésének koordinátora az önkormányzat két új platformjának: a részvételi költségvetésnek és az online hibabejelentő rendszernek. Emellett, a Fortyogó Piknik ötletgazdája és látványtervének készíttetője. Szorgalmazza a Smart City – Okos Város irányába mutató eszközök alkalmazását. Ő kezdeményezte az Ezüst Akadémia előadássorozat meghonosítását, emellett együttműködési szerződést dolgozott ki a hivatal jogászával, amely alapján nem csak az Ezüst Akadémia, hanem más fontos, városunkat érintő projektek kidolgozásában közös munkára van lehetőség a Sapientia Egyetemmel.

 

Több éve szakmai vitákban vesz részt, és objektív, építő jellegű, szakmai véleményt és tanácsokat fogalmaz meg a regionális vízszolgáltató vezetősége felé.



2020. november 12.