Kereken tizenöt esztendővel a szerződés megkötése után megújította Kézdivásárhellyel testvérvárosi kapcsolatát Paks. A testvérvárosi delegációt Szabó Péter polgármester köszöntötte a június elsejei ünnepségen.

 

A székelyföldi céhes város és a magyar energiaipar fellegvárának számító, Tolna megyei település kapcsolata 1990-re nyúlik vissza, akkor kezdődött a két város közötti cserediák-program néhány lelkes pedagógus kezdeményezésére. Az évek során egyre szorosabbá vált a baráti kapcsolat a kézdivásárhelyi és paksi családok között, míg végül Paks város vezetése is bekapcsolódott.

 

Mezősi Árpád képviselő javaslatára Paks önkormányzatának képviselőtestülete 2003-ban tűzte napirendre a kézdivásárhelyi kapcsolat testvérvárosi együttműködésen alapuló folytatását, és 2004. augusztus 20-án ünnepi testületi ülésen Pakson írták alá a testvérvárosi szerződést Török Sándor, Kézdivásárhely és Hajdú János, Paks város akkori polgármestere. Ezt követően az együttműködés tovább bővült, a településeket erős kulturális és sportkapcsolatok fűzik egymáshoz.

 

Az ünnepségen elmondták, fontos, meghatározó élmény a paksi közönség számára, amikor kézdivásárhelyi gyermekek mesélnek a Regélő Mesemondó Versenyen, az évente megrendezésre kerülő Ki–Mit–Tud vetélkedőn. A tanulmányi versenyek, a sportrendezvények, a Cseresznyésben megrendezett, idén 26 éves Határon Túli Magyar Középiskolások Olvasótábora pedig kiváló lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, barátságok kialakítására. A városvezetés, a városi delegációk rendszeresen látogatják a két város jeles napokon szervezett rendezvényeit.

 

A testvérvárosi szerződés megerősítésére 2019. június 1-jén az Erzsébet Nagy Szállodában került sor, ahova Kézdivásárhely delegációján és Paks város képviselőtestületén kívül meghívást kaptak azon intézmények vezetői (a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár, a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Gastroblues Fesztivál szervezői), valamint azon személyek, akik az elmúlt évek során sokat tettek azért, hogy a kapcsolat élő és működő maradjon.


2019. június 6.