A hellyel-közzel eleredő eső ellenére rengeteg ember verődött össze Kézdivásárhely legújabb zöldövezetének, a Wegener-parknak a pénteki megnyitó ünnepségére. Az új zöldövezetet Wilhelm Wegener, a New Fashion és Zarah Moden készruhagyár volt főtulajdonosa és családja adományozta a városnak.

A park kapuit délelőtt 11 órakor nyitották meg, és bár kisebb szünetekkel mindig lett egy pár csepp eső, az előadásokat zavartalanul meg lehetett nézni.

 

A nap folyamán a park egy dombocska alatt meghúzódó színpadán az Ariel bábszínház a Vándor Miska darabjával szórakoztatta a gyerekeket, a felnőtteket a csernátoni Pakó András férfi dalcsoport és meghívottjai szólította meg, délután a Zarah Kids néptánccsoport és népdalcsoport lépett fel, majd Gozefini, a bűvész szórakoztatta a hatalmas tömeget.

 

Volt fafaragás-oktatás, agyagozás, gyurmázás, rajzolás, gyöngyfűzés, nemezelés, arcfestés, üvegfestés, és be lehetett tekinteni a robotika rejtelmeibe. Emellett óriási sakktáblán lehetett játszani, az üvegfúvónál mindenki elkészíthette saját üvegszáron levő gömböcskéjét, kutyát lehetett simogatni és sétáltatni, különböző népi játékokkal szórakozni, relaxációnak pedig elégséges volt az új park csodálatos, földből feltörő szökőkútjának a játékát nézni. Ez utóbbi létesítmény az adományozó lányának, Michaela Wegenernek a személyes ajándéka volt.

 

A hivatalos megnyitón, 17 órakor elsőként Bakk-Vitális Kinga, a New Fashion és Zarah Moden készruhagyárak vezérigazgatója, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány elnöke szólt a jelenlevőkhöz, elmondva: Wilhelm Wegener nem hiába Kézdivásárhely díszpolgára, egy kivételes befektetőről van szó, aki mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy támogassa azt a közösséget, amely a hosszú távra tervezett vállalkozását befogadta. „Példát mutatva, személyesen is beavatkozva tanította meg a környezetét egy fontos dologra, a társadalmi felelőségvállalásra” – mondta.

 

Bokor Tibor polgármester magyarul és németül mondott köszönetet nem csak a parkért, hanem mindazért, amit a városért tett a német üzletember, majd a város jelképes kulcsának az átadásával köszönte meg az újabb nagyértékű ajándékot a befektetőnek.

 

Wilhelm Wegener humorral tarkított beszédében röviden ismertette, hogy miként került Kézdivásárhelyre, hogyan kapcsolódott össze az itteni közösséggel, azt is felelevenítette, hogy találkozott Bakk-Vitális Kingával, aki partnere volt nem csak a vállalkozás irányításában, hanem a széleskörű szociális tevékenységek összehangolásában is. Elmondta: Bernard Meyerrel közösen úgy alapított gyárat itt, hogy azt Németországban sokan ellenezték.

 

Ezt követően Bakk-Vitális Kinga és dr. Szőcs Géza átadta Wilhelm Wegenernek az utóbbi által írt, az Elismerések hangja című könyv díszpéldányát, melyben a német befektető, a város díszpolgára is szerepel.

 

A megnyitó után Michaela Wegener és az adományozó unokája leleplezte a park bejáratánál levő kőtömböt, amin többnyelvű felirat ismerteti a létesítményt, majd a rendezvény flashmobbal folytatódott, több mint 150 gyerek táncolt a Wegener Park zenéjére. A park létesítéséhez segítséget nyújtó személyek munkáját elismerő okleveleket már szemerkélő, majd egyre jobban eleredő esőben adták át, így a zárómozzanatra, a budapesti Apacuka együttes koncertjére a Vigadó Művelődési Házban került sor.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2019. július 1.