Lezárult a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet ifjúsági konzultációja, amelynek a főszereplői a kézdivásárhelyi és a kézdivásárhelyi élettérrel rendelkező fiatalok, akik a város, Felső-Háromszék és Székelyföld jövője szempontjából a megújuló erőforrást jelentik. 

 

„A konzultáció eredményei hozzásegítenek, hogy jobban belelássunk a fiatalok gondolataiba, helyzetébe, vízióiba és mindennapjaiba. Több mint 600 fiatal segítségével átfogó képet kapunk életterükről, családalapítási terveikről, szabadidős -, és információszerzési szokásaikról, közélethez való viszonyukról, oktatásukról, valamit a jövőjüket érintő kérdésekről, mint az elvándorlás és a munkavállalás. Hosszú idő után alaposabb, pontosabb képet kaphatunk ezen fiatalokról, akik szorosan kötődnek Kézdivásárhelyhez” – emelte ki Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke.

 

A kutatás hat nagyobb fejezetet foglal magába. Vizsgálták a fiatalok életeseményeit, szabadidős tevékenységeiket, információszerzési szokásaikat, közösségi léthez való viszonyulásukat, illetve az oktatásról, jövőről és munkáról való elképzeléseiket.

 

A kutatásban résztvevők több mint fele (55%) Kézdivásárhelyen él, nagy többsége Kézdiszéken, ám máshol élők is idejük nagyobb részét Kézdivásárhelyen töltik (oktatás, munka, szórakozás stb. céljából). Kiemelten fontosnak tekintik a házasság intézményét és a gyerekvállalást, 92 százalékuk pozitívan nyilatkozott a gyerekvállalásról, esetekben vagy már van gyereke, vagy szeretne gyereket.

 

Szabadidőjükben legtöbbet barátaikkal vannak, sporttevékenységet folytatnak, vagy olvasnak. A helyi fesztiválokat (Őszi Sokadalom, Tusványos, Sic Feszt, Vibe Fesztivál) részesítik előnyben, emellett a legnagyobb hazai és magyaroroszági fesztiválokra járnak el. Az Instagram és a Facebook a legnépszerűbb közösségi média felület számukra.

 

A szervezeti létet tekintve, a fiatalok 85%- a kapcsolódott már valamilyen szervezet tevékenységéhez. Legnagyobb részük beszél valamilyen idegen nyelvet, ami más, mint a román. A megkérdezett fiatalok háromnegyede elégedett a tanulási lehetőségeivel, és 82%-uk szeretne továbbtanulni, tanfolyamot végezni, tanulni még valamit.

 

A Kézdin FiatalON kutatásból kiderül, hogy 72%-a fiataloknak az országban képzeli el a jövőjét, és 58% Székelyföldet választja, 67%-uk azért nem menne más országba, mert ragaszkodik a családjához.

 

A kutatást átfogó eredményeit várhatóan január végén mutatják be majd a kezdeményezők. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a kézdivásárhelyi fiatalokról és a válaszok alapján elkészíthessék Kézdivásárhely Ifjúsági Stratégiáját, amely szerves részét képezi a Városfejlesztési Stratégiának.


2020. december 17.