Kézdivásárhely megpályázta a Románia Ifjúsági Főváros címet Kézdi- és Orbaiszék településeivel, ahol a döntőig jutott a rangos megmérettetésben. A program célja a helyi ifjúságot célzó fejlesztési stratégiák kidolgozása, valamint a fiatalok aktív bevonása a városaik döntéshozási folyamataiba oktatási, kulturális, népességpolitikai, az ifjúságot érintő témákban. Évente egy romániai város, verseny útján, nyeri el a Románia Ifjúsági Fővárosa címet, ezzel együtt pedig anyagi támogatást, képzési lehetőségeket és tanácsadást a pályázatban vállaltak gyakorlatba ültetéséhez.

 

A hosszú folyamat sok előkészítési munkát igényelt, ami meghozta gyümölcsét, hiszen Kézdivásárhely bejutott a döntőbe. A december 2-án megtartott végszavazáson, Craiova és Târgu Jiu mellett, Kézdivásárhely is megméretkezett. A zsűri döntése értelmében 2023-ban Târgu Jiu nyerte el a Románia Ifjúsági Fővárosa címet. „Az eredményt elfogadjuk, de azt a munkát, amit eddig befektettünk, tovább fogjuk vinni; a sok programot, amit elterveztünk feltett szándékunk megvalósítani” – értékelte a verseny döntését Bokor Tibor polgármester.

 

A pályázó szervezetek, valamint a kézdivásárhelyi önkormányzat kezdeményezte a székelyföldi megyékkel annak a tárgyalási folyamatnak az elindítását, mely 2022-ben lefekteti a szabályrendszerét a Székelyföldi Ifjúsági Főváros címnek, szakértők bevonásával közösen hozzák létre a feltételrendszert, melynek eredményeként az eddigi munkát 2023-ban valóra is válthatják, Kézdivásárhelyen szervezve meg az első Székelyföld Ifjúsági Főváros programsorozatot.

 

Kézdivásárhely már bizonyított, hiszen nagy dolog egy 19 ezres városnak, hogy Románia Ifjúsági főváros címéért való küzdelemben a döntőig jusson. „Megerősít bennünket, hogy jó úton járunk. Annak ellenére, hogy  az ország más várost tartott érdemesnek az első helyre, meggyőződésünk, hogy kezdeményezésünk nyitott ajtókra talál szűkebb régiónkban, és közösen sikerül újabb lendületet adni Székelyföld fiataljainak. Célunk, hogy a város és a környék fiataljait minél szélesebb körben vonjuk be a település életébe, kapcsoljuk be a város különböző pontjait a körforgásba, támogassuk a fiatalok kezdeményezéseit, ezáltal hozzájárulva, hogy jó legyen itthon, Székelyföldön fiatalként élni, családot és jövőt tervezni” – fogalmazta meg Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhely Ifjúsági Főváros projekt koordinátora.

 

„A fiatalok közvetett és közvetlen módon is a közösségeink motorjai. Ők azok, akikért nap mint nap dolgozunk, hiszen a jövőt nekik és velük közösen építjük. A döntőbe jutás rengeteg munkával járt és sok értékes tapasztalatot szerzett a városunkat képviselő csapat, ezért azt vállaljuk, hogy 2022-ben a székelyföldi intézményi rendszer kiépítésében, majd 2023-ban itthon, Kézdivásárhelyen, a konkrét megvalósításban is zászlóshajója leszünk a programnak. Legyen Kézdivásárhely Székelyföld első ifjúsági fővárosa” – mondta dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester, aki a kezdetektől a pályázat támogatója és segítője.

 


2021. december 6.