Kegyes volt a sors tavaly Kézdivásárhelyhez, hiszen jó néhány műemlék épület megújult. A minorita rendház azok egyike, ahol javában dolgozik a kivitelező cég, legutóbbi terepszemlénk után nagyon is szembetűnő a haladás.

 

Az impozáns, 4400 négyzetméter összfelületű rendház felújítását jó pár éves lobbizás előzte meg az RMDSZ részéről. A szövetség politikusai kapcsolatrendszerük teljes erejét latba vetették, hogy a magyar kormány támogassa azt az elképzelést, hogy egy értékes ingatlan megmentése mellett Böjte Csaba tevékenységi körét is bővíteni tudják. A felújításra végül hárommillió eurót kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Conico építkezési vállalat pedig tavaly gőzerővel neki is látott a kihívások sokaságát, új technikákat, bravúros mérnöki megoldásokat is igénylő munkálathoz, aminek a végén szebb lesz az épület, mint újkorában.

 

Legutóbb február 26-án voltunk terepszemlén, fotókkal dokumentálni a folyamatot, újabb látogatásra pedig április 21-én mentünk a Kantába. Az udvaron hatalmas daru fogadott, bent az épületben pedig látványos haladásnak lehettünk szemtanúi. Míg alig pár hete még félős volt rálépni az ingatag folyósokra, a boltívek alá, most már merev acélszerkezetek kerültek a padlókra, így bátran lehet mozogni az épületben. A vegyes rakású falakba speciális anyagot fecskendeztek be, ezek révén gyakorlatilag egymáshoz ragasztották azokat.

 

Ott jártunkkor több munkafázis zajlott, a munkások egy része a tojástartóhoz hasonlító polisztirol rendszerlemezeket rakta le, egy másik csapat pedig azokba fogatta bele azt a hajlékony csövet, ami a padlófűtést szolgáltatja ma. Több teremben elkészültek ezzel a munkálattal, kalapot le az előtt, aki a rendszert tervezte, egy laikus ugyanis csak a számtalan csővéget látja, amik a falakra szerelt, a fűtés majdani szabályozását lehetővé tevő, osztó-gyűjtő szekrényekbe futnak.

 

A durva vakolással is jól haladnak, a folyósokon és a termek nagy részében eltűntek a szegények építkezési technikájára utaló, vegyes rakású kő- és téglafalak, csak azok a stukkók maradtak meg mintául, amik alapján majd a teljes belső díszítőelemeket eredeti állapotukba visszaállítják.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2020. április 29.