A 2021-es év első tanácsülését tartotta Kézdivásárhely Helyi Tanácsa, amelyen 21 napirendi pontról kellett döntést hozniuk. Köztük a legfontosabbak: elindul a nagycsaládosokat támogató önkormányzati program, módosult a lakónegyedi parkolásra vonatkozó szabályzat és prioritási lista, valamint kinyitnák a Molnár Józsiás utca park felé vezető részét.

 

Az első négy napirendi pontban a Gosp Com Kft. alapító okiratának módosítása, valamint tőkecsökkentésének jóváhagyása; egy szemétgazdálkodásra vonatkozó tanulmány rendelése, valamint Kovászna megye és az Eco Bihor Kft. között köttetett szerződés módosításának jóváhagyása; és az adók és illetékek meghatározására vonatkozó tanácshatározat módosítása szerepelt.

 

Az ötödik pont felvezetőjében Bokor Tibor polgármester elmondta: hosszú távú tervei között szerepel, hogy a Molnár Józsiás utcát megnyissa a park felé, erre a volt kertészeten keresztül lenne lehetőség. Az említett terület azonban most rendezetlen, és van rajta néhány nagyon rossz állapotban lévő ingatlan is, amelyeket lebontanak, az impozáns épületet pedig felújítják. Ahhoz, hogy ez valóra váljon, és elkezdődhessen az építkezés, a Molnár Józsiás utcai ingatlant át kellett tenni Kézdivásárhely köztulajdonából a magántulajdonba.

 

További pontokban szavaztak egy Fortyogó utcai terület bérmentes használatba adásáról, amely a fészekrakó program keretét képezi; módosították a területek bérmentes használatba adásának feltételeit; elfogadták egy, a távközlési és információs technológia infrastruktúrájának javítására vonatkozó pályázat megrendelését; szavaztak a tanügyi intézmények szervezéséről és működéséről; meghatározták az ösztöndíjak értékeit; kineveztek egy bizottságot a főjegyző szakmai teljesítményének kiértékelésére; és jóváhagyták a közhasznú munkálatokat a 2021-es évre. Emellett, jóváhagyták a Városi Kórház személyzeti felépítését, valamint a mezőgazdasági nyilvántartás elektronikus formátumban történő rögzítését, és szavaztak Kézdivásárhely csatlakozásáról a „Klíma és energia” elnevezésű polgármesteri egyezményhez.

 

A 16. és 17. pontok a lakónegyedi parkolás szabályzatát módosították. Előbbiben arról döntöttek, hogy este 6 és reggel 6 között a lakónegyedi parkolókban nem tarthatók 8+1 személyt szállító járművek, áruszállító autók, utánfutók, lakókocsik és mezőgazdasági gépek. Utóbbiban a parkolóhelyre jogosult lakók prioritási listáját módosították, aképpen, hogy a fogyatékkal élők elsőbbséget élvezzenek, valamint, ha marad üres parkolóhely, olyan személyek is licitálhassanak, akiknek két autójuk van vagy garázzsal is rendelkeznek, természetesen a helyek függvényében – hangsúlyozta Szilveszter Szabolcs alpolgármester, a határozat kezdeményezője.

 

Ezután, Kézdivásárhely Helyi Tanácsa megszavazta azon családok támogatását, akik három vagy annál több gyereket nevelnek. Hiánypótló program lesz ez, amely a többgyermekes családokat oly módon segíti, hogy az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények szolgáltatásaihoz ötven százalékos kedvezménnyel jussanak hozzá, valamint ingyenes parkolásban is részesülhessenek. A program részleteire bővebben visszatérünk.

 

Az utolsó három napirendi pontban a Vigadó Kulturális Alapítvány alapító okiratát módosították, ennek értelmében betették a kuratórium tagjai közé Szilveszter Szabolcs alpolgármestert is, és jóváhagyták a Vágóhíd utca 10 sz. alatti ingatlan elhatárolására és felosztására vonatkozó kataszteri iratcsomót.

 


2021. január 29.