Kézdivásárhely önkormányzata tavaly szeptemberben írta ki először a részvételi költségvetést, amely egy új, civil pályáztatási rendszer a városban minden kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező személy számára, aki szeretne benyújtani egy pályázatot egy beruházás megvalósítására.

 

A részvételi költségvetés nem új találmány, számos romániai városban jól működik már, a kézdivásárhelyi, első kiadása is nagy népszerűségnek örvendett. A lényege, hogy ha a lakók által tett javaslat nyer, az anyagiakat és a kivitelezést az önkormányzat vállalja fel.

 

A szabályzat szerint a helyi tanács minden évben elfogad egy keretösszeget a beruházásoknál, amelyet fizikai személyek vagy egyesületek pályázhatnak meg. Továbbá, a részvételi költségvetés olyan kezdeményezéseket foglalhat magába, amelyek a lakóktól jönnek, és nem képezik az önkormányzat beruházási tervének a részét. A részvételi költségvetés emellett egy lehetőség arra, hogy bármelyik 18. életévét betöltő lakos kezdeményezőként szubjektíven, de a közérdeket képviselve tegyen le javaslatokat a hivatal asztalára. A kezdeményező nem csak javasol, hanem költségvetéssel és látványtervvel ellátott pályázatot kell leadjon, világossá kell tegye, hova, miként akarja megvalósítani azt, mi célt szolgál a pályázata és milyen pozitív hatással lesz a város életére. Ezután, a pályázat egy szűrésen megy át, amelyből kiderül, hogy jogilag és technikailag kivitelezhető-e az.

 

Összesen hat kategóriában lehet javaslatot benyújtani:

– utcai infrastruktúra: sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek;

– közterületek, köztéri bútorzat rendezése;

– zöldövezetek, játszóterek és közterületek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.);

– mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.;

– oktatási és kulturális infrastruktúra;

– Smart City, digitális város.

 

Egy kategóriában, egy személy, csak egy javaslatot nyújthat be a részvételi költségvetés online felületén. Amint az ötletgazda a pályázatot benyújtotta, együtt fog dolgozni az önkormányzat felelősével. Ha egy pályázat átment a szűrőn, felkerül a bp.kezdi.ro felületre, ahol a lakosság szavazhat rá. Csak a lakók által leadott szavaztok számítanak, és a legtöbb szavazatot kapó projektek kerülnek be a költségvetésbe. A nyertes projekt(ek) szerzőjével folyamatos kommunikáció történik a kivitelezés végéig. Az idei kézdivásárhelyi költségvetésben 100.000 lej különítettek el, egy projektre maximálisan 50.000 lej kérhető, de támogató – szponzoráció gyanánt – tehet még hozzá pénzt, ezt szponzorszerződéssel kell eljuttatnia az önkormányzat felé.

 

A felület kétnyelvű, és hétfőtől, 2021. november 1-től lehet leadni a pályázatokat, azaz feltölteni a bp.kezdi.ro oldalra.

 

A 2021-es részvételi költségvetés ütemterve:

PROJEKTEK BENYÚJTÁSA

2021. november 1–30.

 

ELLENŐRZÉS

2021. december 1–15.

 

SZAVAZÁS

2021. december 16. – 2022. január 10.

 

KIVITELEZÉS

2022. január 16-tól

 

Egyéb információkat a bp.kezdi.ro oldalon találnak.


2021. október 29.