Csütörtökön, június 23-án tartotta havi ülését Kézdivásárhely Helyi Tanácsa, melynek keretében öt fontos pályázatra vonatkozóan, valamint további tizenegy pontban kellett döntést hoznia a városatyáknak. A pályázati iratcsomók mellett megszavazták az idei városnapok közterületi béreit is.

 

A kiközölt tizenegy napirendi pont mellett, öt plusz napirendi pont került be az eldöntendő tanácshatározatok közé. Elsőként a Europe for Citizens kezdeményezés Kézdivásárhelyre eső anyagi tételét kellett bevenni a város költségvetésébe, amelyet célirányosan költhet el a város a páyázatban szereplő európai városokkal történő együttműködésre. A városra eső rész 16.650 euró, a program célja, hogy hosszú távú együttműködés alakuljon ki a tagok között, illetve a későbbiekben brüsszeli finanszírozású pályázatok benyújtására is lehetőség nyíljon. Egyébként Kézdivásárhely önkormányzata, a pályázat keretében, június 17–19. között látta vendégül Gyöngyös (Magyarország), Lendva (Szlovénia), Melnik (Csehország) és Losonc (Szlovákia) küldöttségeit. A kétnapos látogatáson szakmai tapasztalatcserére, ismerkedésre, valamint Kézdivásárhely és környékének megtekintésére is sor került.

 

További négy pályázatot az Országos Helyreállítási Alapba adja le az önkormányzat (PNRR-program – Planul Național de Redresare și Reziliență al României). Az első az „okos város” fejlesztés keretében hívható le, értéke 100 ezer euró, és magába foglalja szoftverek és kamerák beszerzését, valamint a meglévő jelzőlámpák okosabbá tételét, például a forgalmas utak gyalogátjáróinak gombossá tételét. A második pályázat bicikliutakra van. Első fázisban a várostáblától a sárfalvi letérőig alakítanak ki kerékpárutat, ez egy három méteres sávot jelent az út jobb oldalán. A pályázott összeg 4.265.000 lej.

 

A harmadik pályázatban az övezeti városrendezési terv (PUZ) és az általános városrendezési terv (PUG) létrehozásának finanszírozása, valamint tíz elektomos autótöltő létrehozása szerepel. A pályázat értéke 1.838.283 lej. Negyedikként két szolgálati lakás építésére szolgáló pályázati iratcsomót fogadtak el a városatyák. A lakások az egészség- és tanügyben dolgozók részére szolgálnak majd, egyemeletesek, hat-hat lakrésszel rendelkeznek és a jelenlegi kórház területére épülnének. A pályázat értéke 905.000 euró.

 

Ezek mellett döntöttek a 2022-es Székelyföld Kerékpáros Körverseny anyagi támogatásáról, ide 10.000 lejt írtak elő, és meghatározták az augusztus 26–28. között tartandó városnapok közterületi béreit is.

 

További napirendi pontok voltak:

– Kézdivásárhely municípium helyi költségvetésének módosítása;

– a Gosp Com Kft. működésére vonatkozó állami támogatás jóváhagyása;

– a Gosp Com Kft. autójavító műhelyének javítási munkálataira vonatkozó állami támogatás jóváhagyása;

– közhasznú szolgáltatások átruházására vonatkozó szerződés módosítása;

– a Vágóhíd utcai szociális lakások bérleti díjának aktualizálása;

– a Csernáton utcai szociális és szolgálati lakások bérleti díjának aktualizálása

– Kézdivásárhely municípium erdejéből származó faanyag eladásának, valamint értékesítési árainak jóváhagyása;

– a Román Állam tulajdonában levő Haladás utcai ingatlanok átvétele Kézdivásárhely municípium köztulajdonába;

– Övezeti Városrendészeti Terv jóváhagyása az Állomás utca 91. szám alatti területre.


2022. június 27.