Az önkormányzat átláthatóbbá tétele és a hatékonyabb kommunikáció a célja annak az online hibabajelentő rendszernek, amelyet Kézdivásárhely önkormányzata ettől a héttől üzembe helyez. A rendszer regisztráció alapú, és segítségével tizenegy kategóriában lehet hibát bejelenteni – erről tájékoztatott Bokor Tibor polgármester és dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, a rendszer ötletgazdája.

 

Régi terve válik valóra az önkormányzatnak azzal, hogy elindul az online hibabejelentő rendszer – mondta Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki azért örül ennek a felületnek, mert így első kézből értesülhet a városban felmerülő problémákról. „Sokszor későre vagy egyáltalán nem jut el hozzám egy-egy kérés vagy probléma, vagy a közösségi oldalakon talál meg, de hivatalos bejelentés nem érkezik” – vázolta az elöljáró. „Ennek a hibabejelentő rendszernek az a lényege, hogy otthonról bárki bejelenhet egy hibát, ami pont olyan hivatalos lesz, mintha egy ikatott kéréssel jönne be a hivatalba az illető” – folytatta.

 

A rendszer nagy előnye, hogy lekövethető. Ha a bejelentést regisztrálta a rendszer, automatikusan iktatószámot kap, a bejelentett probléma megjelenik egy térképen sárga színnel, amikor pedig megoldódott, zöldre vált, valamint a bejelentő e-mailben kap értesítést a probléma megoldásáról – részletezte dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, a rendszer kezdeményezője. Az ötletgazda úgy fogalmazott: ez a rendszer egy két éves koncepció egy részének a vége, és másfél éves munka eredménye. A cél az volt, hogy növeljék az önkormányzat átláthatóságát, csakúgy mint a problémamegoldás és a kommunikáció hatékonyságát. Ez az első lépés ahhoz, hogy okossá tegyék a polgármesteri hivatalt, hiszen nem kell személyesen, az iktatóban letenni egy-egy megoldásra váró ügyet, hanem otthonról, elektronikus eszközök segítségével regisztrálható minden. A tanácsos azt is kihangsúlyozta, hogy itt elsősorban az önkormányzat kompetenciájába tartozó problémákról van szó. „Az örökös vízprobléma nem az önkormányzat hatásköre, viszont ezeket is jelezni kell a rendszerben, mert így mi is látjuk a meghibásodásokat, lekövethetővé válik számunkra is, és reméljük, hatással tudunk lenni a szolgáltatóra, hogy hatékonyabban oldja meg a problémákat” – hangsúlyozta.

 

A tizenegy kategória a következő: elhagyott járművek; építkezések; köztisztaság; közvilágítás; parkok / zöldövezetek / játszóterek; szabálytalan parkolás; szociális szolgálat; utcák / sétányok / járdák / hidak; vandalizmus; víz és szennyvíz szolgáltatás; egyéb.

 

Fontos kiemelni, hogy a hibabejelentő rendszerbe csak érvényes regisztráció után lehet hibát bejelenteni, a bejelentés egy szűrőn megy át, pontosan azért, hogy a nem valós alapú bejelentéseket észrevegye a rendszer. A regisztráció után ki kell választani a hiba kategóriáját, megnevezni a problémát és a pontos címet, ahol a probléma adódott, fényképet is lehet csatolni mellé, majd a szűrő ellenőrzése után a bejelentő a regisztrációkor megadott e-mail címre visszajelzést is kap a hiba bejelentéséről. A rendszer hamarosan sms-szolgáltatással, valamint fogadóórára való online jelentkezéssel is bővül.

 

A kétnyelvű  hibabejelentő rendszer elérhető a sesizari.kezdi.ro linken vagy a www.kezdi.ro  weblapról a főmenü alatt, a bal oldali részen is elérhető.

 

Társadalmi alap létesül

 

Dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos azt is bejelentette, hogy hamarosan létrejön egy társadalmi alap, amelyet a városi költségvetésből különítenek el, és amelyet azért hoznak létre, hogy olyan projekteket finanszírozzanak, amelyek közterületen vannak és civil szervezetek vagy fizikai személyek nyújtanak be. Az önkormányzat vállalja, hogy a legjobbak 12 hónapon belül megvalósításra kerülnek.


2020. június 9.